Storbanker bakom Swish-liknande tjänst för Norden

publicerad 7 december 2020
- av Sofie Persson

Storbanker inom Norden arbetar nu med att skapa ett Swish-liknande betalsystem som ska kunna användas bland medborgarna.

Swish är ett svenskt betalningssystem där du enkelt kan föra över pengar både som privatperson och företag. Det grundades 2012 och sedan dess blivit väldigt populärt. Swish är dock begränsat till Sverige, men det finns andra betalningssystem du kan använda dig av utomlands. Både Revolut och Transferwise är företag baserade i Storbritannien där du enkelt kan föra över pengar mellan länder.

Trots dessa nämnda lösningar med betalningsöverföringar så vill de nordiska bankerna nu skapa en ny liknande tjänst.

De har för ändamålet bildat det gemensamma bolaget P27, skriver Sweclockers. Målet med P27 är att ta fram ett gemensamt betalsystem för samtliga nordiska länder som banker och företag kan använda för att utveckla egna tjänster likt Swish. Ett gemensamt betalsystem låter länderna använda olika tjänster och samtidigt vara kompatibla med varandra. De ska också ge möjlighet till autogiro-betalningar mellan länderna. De vill också ersätta betalningsplattformarna till en enda, där det i dagsläget finns åtta.

De menar också att det kommer att bli lättare att motarbeta penningtvätt och andra finansiella bedrägerier genom moderna verktyg som artificiell intelligens och maskininlärning.

P27 bildades 2018 och gemensamma ägare är Nordea, Handelsbanken, SEB, OP Financial Group och Danske Bank. Svenska Klarna som bank ingår också som pilotprojekt. P27 har nyligen också förvärvat Bankgirot som hanterar betalningar i Sverige om 73 miljarder kronor dagligen. Detta förvärv inväntar godkännande av EU:s konkurrensmyndigheter.

De har också påbörjat ett samarbete med Mastercard som huvudleverantör för betalningar, där Mastercard ska bygga datacenter i Norden som ska användas för det gemensamma systemet.

Målsättningen är att P27:s nordiska betalsystem ska starta i slutet av år 2021.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.