Spotify låter artister gå före i kön – mot lägre ersättning

publicerad 11 november 2020
- av Sofie Persson

Spotify testar nu att låta sponsrade rekommendationer hamna längre fram i kön via en annorlunda kompensationsmetod.

Spotify har valt att öppna upp en testbasis som går ut på att ge intresserade artister möjlighet att gå före i kön – mot en lägre ersättning per spelad låt, skriver Sweclockers.

Programmet har detaljerats i ett pressmeddelande med titeln ”Amplifying Artist Input in Your Personalized Recommendations”. Det lyfts fram som en möjlighet för artister att associeras med ett visst lyssningsmönster från en musikkonsument. Även möjligheterna att åka på virala vågar för vissa släpp har lyfts fram. Spotify tänker dock inte ta betalt på ett konventionellt vis utan föreslår istället en minskad ersättning.

Artister ska då kunna acceptera en minskad ersättning i utbyte mot en ökad exponering och därmed fler lyssnare. Det rullas till en början ut i autoplay och radiolägen som sedan kan bli en eventuell utrullning i de övriga delarna av tjänsten med personliga rekommendationer. Därtill menar Spotify att material med låg lyssnarnöjdhet snabbt ska kunna gallras bort. Exakt hur bedömningen av huruvida lyssnare är tillfreds med musik som ingår i programmet framgår inte, så heller inte om materialet kommer märkas ut på något speciellt vis.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.