Snapchat-anställda anklagas för att ha spionerat på användare

publicerad 29 maj 2019
- av Isac Boman

Anställda på Snapchat Inc misstänks ha spionerat på privatpersoner i appen genom verktyg som bara ska användas för säkerhetssyften och polisärenden. Det avslöjar nu flera visselblåsare med bakgrund i företaget.

Det är Vice’s tekniksatsning Motherboard som har talat med fem personer som arbetar eller tidigare har arbetat på företaget, och enligt dem har anställda på företaget tillgång till funktioner som gör att de kan läsa privata meddelanden och komma åt känsliga uppgifter, skriver Idg.

Verktyget som kallas för Snaplion ska ha missbrukats av flera anställda, något som bekräftas av läckta mejl. Med detta har anställda kunnat få tillgång till gps-data, telefonnummer och känsliga bilder.


Annonser:


I teorin ska Snaplion ha en strikt åtkomstkontroll och bara vara tillgänglig för anställda som arbetar med säkerhet och brottsutredningar. Enligt visselblåsarna har detta dock inte hjälpt och anställda har istället använt sina rättigheter för att spionera.

Alex Stamos, som tidigare varit säkerhetsansvarig på Facebook säger till Motherboard att det inte är ”väldigt ovanligt” att användares data missbrukas av anställda på företaget.

– Den vanlige användaren måste förstå att allt som de gör och som inte är krypterat kommer vid någon punkt bli tillgängligt för människor, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.