Snapchat-anställda anklagas för att ha spionerat på användare

publicerad 29 maj 2019

Anställda på Snapchat Inc misstänks ha spionerat på privatpersoner i appen genom verktyg som bara ska användas för säkerhetssyften och polisärenden. Det avslöjar nu flera visselblåsare med bakgrund i företaget.

Det är Vice’s tekniksatsning Motherboard som har talat med fem personer som arbetar eller tidigare har arbetat på företaget, och enligt dem har anställda på företaget tillgång till funktioner som gör att de kan läsa privata meddelanden och komma åt känsliga uppgifter, skriver Idg.

Verktyget som kallas för Snaplion ska ha missbrukats av flera anställda, något som bekräftas av läckta mejl. Med detta har anställda kunnat få tillgång till gps-data, telefonnummer och känsliga bilder.
I teorin ska Snaplion ha en strikt åtkomstkontroll och bara vara tillgänglig för anställda som arbetar med säkerhet och brottsutredningar. Enligt visselblåsarna har detta dock inte hjälpt och anställda har istället använt sina rättigheter för att spionera.

Alex Stamos, som tidigare varit säkerhetsansvarig på Facebook säger till Motherboard att det inte är ”väldigt ovanligt” att användares data missbrukas av anställda på företaget.

– Den vanlige användaren måste förstå att allt som de gör och som inte är krypterat kommer vid någon punkt bli tillgängligt för människor, säger han.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!