Skype hjälpte NSA att spionera på användarna

publicerad 19 juli 2013

Microsoft, som äger den populära videochatten Skype, har hjälpt den amerikanska underrättelsetjänsten NSA att kringgå deras kryptering. Det framgår i nya dokument som The Guardian tagit fram, skriver SvD.

Regeringar avlyssnar ip-telefoni. Bild: Montage
Regeringar avlyssnar ip-telefoni. Bild: Montage

NSA ska enligt The Guardian fått hjälp av Microsoft att eludera krypteringen i Outlook.com. På det sättet kunde NSA övervaka chattprogram på Outlook.com. Detta avslöjades efter att visselblåsaren Edward Snowden försett tidningen med nya dokument.

Enligt dokumenten som Edward Snowden nyligen läckt framkommer det att även Skype samarbetat med NSA genom att att samla in video- och ljudmaterial.

Chris Soghoianhan, teknisk expert vid medborgarorganisationen ACLU, säger till The Guardian att flera kommer bli förvånade över avslöjandena att Skype gått bakom ryggen på sina användare.

Tidigare har Skype gett positiva löften till användarna om deras oförmåga att göra avlyssningar, säger han till The Guardian.

En person som belyser problemet med total övervakning är Helsingborgs Dagblads kulturskribent Sören Sommelius. I ett inlägg skriver han om att storebror har total koll på vad vi gör via våra kommunikationskanaler på internet.

Storebror läser allt vad du skriver via Hotmail och lyssnar på varje ord du uttalar uppkopplad med Skype.”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!