MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 22 juni 2025

söndag 22 juni 2025


Signal anklagas för kopplingar till amerikanska säkerhetsintressen

publicerad 6 februari 2021
– av Markus Andersson
Signal anklagas för kopplingar till den amerikanska regimen.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

68 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den granskande journalisten Kit Klarenberg menar att det är anmärkningsvärt att vänsterliberal etablissemangsmedia nu uppmanar sina läsare att övergå till den krypterade meddelandeappen Signal och menar vidare att appen har kopplingar till amerikanska säkerhetsintressen och destabiliseringskampanjer.

Om du tycker att den plötsliga populariteten hos den krypterade meddelandeappen Signal framstår som suspekt så kan du vara något på spåren”, skriver Klarenberg i RT och argumenterar vidare för att appen åtminstone delvis är finansierad av den amerikanska staten.

Den fjärde januari annonserade WhatsApp att man kommer att förändra sina användarvillkor och riktlinjer för integritet. Beskedet tolkades som att appen skulle börja dela med sig av användarinformation till huvudbolaget Facebook och miljontals användare flydde tjänsten och sökte sig istället till krypterade meddelandeappar – framför allt Signal och Telegram.

Klarenberg menar att massmedia ensidigt fokuserat på och lyft fram Signal framför Telegram och pekar bland annat på att tidningar som The Guardian publicerat hyllningsreportage om Signal och aktivt uppmanat sina användare att söka sig till tjänsten.

Massmedias omvändelse till att nu kämpa för krypterad kommunikation är ganska otillfredsställande. Med några få anmärkningsvärda undantag är den vanliga rapporteringen om kryptering neutral eller direkt fördömande och tekniken målas oftast ut som en fristad för knarkhandlare, pedofiler, lönnmördare och andra som har något ondskefullt att dölja”, skriver han.

Stora systemtrogna medier väljer nu istället att lyfta fram Signal i mycket positiva ordalag och som en tjänst som allmänheten uppmanas att använda sig av. Klarenberg frågar sig vad denna förändring beror på och varför krafter som vanligtvis inte värderat allmänhetens privatliv och integritet särskilt högt nu plötsligt byter fot.

En seriös diskussion om Signals historia och finansieringskällor har varit helt frånvarande från debatten… Ett utelämnande som kanske varit förutsägbart med tanke på den amerikanska säkerhetsstatens centrala ställning i att finansiera, skapa och marknadsföra appen”.

Klarenberg skriver att Signal lanserades av det nu nedlagda Open Whisper Systems (OWS), en skapelse av den tillbakadragne teknikgurun Matthew Rosenfeld, även känd under sitt antagna namn Moxie Marlinspike. Så sent som 2018 tog den icke vinstdrivande organisationen Signal Foundation över driften med 50 miljoner dollar i startkapital – pengar man fått från miljardären och den tidigare Facebook-bossen Brian Acton som också är ordförande i Signal Foundation. Acton var även med och grundade WhatsApp.

OWS har dock aldrig offentliggjort sina donationer och finanser eller avslöjat vem det egentligen är som finansierar projektet. Enligt Rosenfeld har Signal aldrig sökt extern privat finansiering under hela sin existens – något som Klarenberg beskriver som mycket anmärkningsvärt.

Klart är dock att man tagit emot närmare tre miljoner dollar från Open Technology Fund (OTF) mellan 2013 och 2016 – ett pilotprogram som startades som en del av Radio Free Asia, direkt finansierat av den amerikanska kongressen i syfte att sprida amerikansk propaganda och gynna amerikanska säkerhetsintressen.

Open Technology Fund som finansierat Signal är alltså en del av Radio Free Asia som i sin tur tillhör myndigheten US Agency for Global Media (USAGM) som finansieras med cirka 60 miljarder årligen av den amerikanska kongressen, för att sprida propaganda och arbeta för amerikanska politiska intressen.

Klarenfeld skriver vidare att Radio Free Asia från början användes av underrättelsetjänsten CIA för att ägna sig åt propagandaspridning, ekonomisk krigföring, sabotage och subversion i kommunistländer och att det var en del i den ”psykologiska krigföringen” mot kommunismen. Kampanjen beskrivs också som en av de mest långlivade och framgångsrika som USA någonsin lanserat.

Efter att CIA:s roll i Radio Free Asia blev känd på 70-talet så tog den amerikanska kongressen officiellt över skötseln och finansieringen av stationerna.

Open Technology Fund lanserades efter att USA:s utrikesdepartement under ledning av ultraglobalisten Hillary Clinton påstod sig vilja se ett ”fritt internet” och få bort restriktioner och censur. Det verkliga skälet var dock enligt Klarenfeld inte fullt lika ädelt, utan handlade snarare om att lansera ett skugginternet och mobila system som USA-vänliga dissidenter skulle kunna använda sig av för att underminera regimer som USA ogillar, exempelvis Iran, Syrien och Libyen.

Det är kanske ingen slump att Signal-grundaren Rosenfeld tidigare skapat krypteringsapparna TextSecure och RedPhone som båda finns med i Gizmondos guide ”Vilka krypteringsappar är starka nog för att hjälpa dig att besegra en regering?”, skriver Klarenfeld.

Klarenfeld pekar vidare på att Signal också blivit den givna favoritappen för Västvänliga demonstranter i Hong Kong och dissidenter i andra repressiva stater och att den också öppet rekommenderas av US Agency for Global Media.

Den grävande journalisten menar sammanfattningsvis att det inte direkt finns några bevis på att någon amerikansk säkerhetstjänst har varit direkt involverade i att skapa Signals krypteringssystem eller på något vis är delaktiga i den dagliga driften av appen, men att kopplingarna till den amerikanska regimen ändå är tydliga.

Han lyfter också fram den krypterade webbläsaren Tor som ett verktyg för den amerikanska regimen och hävdar att webbläsaren finansierats med tiotals miljoner från den amerikanska regeringen och militären i en förhoppning att den kan användas för att destabilisera länder och bidra till regimskiften till USA:s fördel.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Så stänger du av 5G i din mobil

publicerad 19 juni 2025
– av Markus Andersson

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

68 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Oavsett om det är för batteritiden, för dataanvändning eller kanske främst för hälsans skull är det enkelt att stänga av 5G i både Android- och iPhone-enheter.


Artikeln publicerades ursprungligen den 7 september 2023.


Denna artikel syftar på den femte generationens mobilnät och skiljer sig ifrån 5G (GHz) ifrån Wi-Fi-routrar etc. I princip alla nyare mobiltelefoner har stöd för dessa nya mobilnät, men kommer med en rad nackdelar. Läs om skillnaderna mellan de två i slutet av artikeln.

Det finns ett antal skäl till att vilja inaktivera 5G på sin telefon. Exempelvis:

Batterilivslängd

5G kan förbruka mer energi än 4G/LTE, särskilt om enheten ständigt växlar mellan 5G och 4G-nätverk på grund av inkonsekvent täckning. Att stänga av 5G kan bidra till att förlänga batteriets livslängd under vissa omständigheter.

Begränsad 5G-täckning

Särskilt utanför tätorter kan 4G ge en betydligt mer stabil och tillförlitlig anslutning.

Hälsa och personliga värderingar

Utbyggnaden av 5G är ett politiskt laddat projekt, där många medborgare ifrågasätter huruvida tekniken verkligen är objektivt utvärderad angående hälsoeffekter och påverkan på miljön i största allmänhet.

På vissa nya enheter finns inte möjlighet att inaktivera 5G, men på de allra flesta moderna smartmobiler låter det sig göras enkelt.

Processen kan variera något beroende på vilken enhet och operativsystem man använder, men nedan en ungefärlig guide till hur det brukar se ut för att hitta inställningen:

Android-telefoner:

  • Öppna ”Inställningar”.
  • Bläddra ner och tryck på något som motsvarar ”Nätverk och internet” eller ”Anslutningar”.
  • Tryck på ”Mobilnätverk” eller ”Mobildata”.
  • Tryck på ”Avancerat” (om det finns ett sådant alternativ) eller hoppa över och gå till nästa steg.
  • Tryck på ”Nätverksläge”, ”Nätverkstyp” eller liknande beroende på enheten.
  • Välj ett alternativ som inte inkluderar 5G, till exempel ”LTE/3G/2G (automatisk anslutning)” eller ”4G/3G/2G (automatisk anslutning)”.
Såhär ser det ut i en Samsung-telefon (engelsk språkinställning).

iOS (iPhone-telefoner):

  • Öppna ”Inställningar”.
  • Tryck på ”Mobilnät” eller ”Mobildata”.
  • Tryck på ”Röst och data”.
  • Välj ”LTE” eller ”4G”.

I ett upprop från mer än 230 forskare ifrån drygt 40 länder har man krävt att utbyggnaden av 5G-tekniken skall stoppas då det helt saknas studier kring mänsklig påverkan som kan säkerställa att tekniken inte har en negativ påverkan på människors och djurs hälsa.

Även om man kan minska sin exponering av strålningen genom att inaktivera 5G-tekniken i sin mobiltelefon genereras den största strålningen ifrån så kallade 5G-basstationer, ofta monterade på hustak i tätbebyggda områden, vilka är viktigare att undvika om man vill minska sin egen och andras utsatthet.

5G (mobilnät) vs. 5G (Wi-Fi)

Femte generationens mobilnät, vanligtvis känt som 5G, är den senaste generationen av mobilnätsteknologi, utvecklad för att ersätta 4G. Den erbjuder högre datahastigheter och kortare svarstider men har i regel kortare räckvidd.

Å andra sidan representerar 5G Wi-Fi (eller Wi-Fi 5) en trådlös standard. Den opererar främst på 5 GHz-frekvensbandet och erbjuder snabbare trådlös kommunikation inom begränsade områden som hem och kontor.

Trots att de båda använder termen "5G", syftar de alltså på olika tekniker och områden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

FUTO – det givna valet för integritetsvänlig röst- och textinmatning i mobilen

Annonssamarbete med Teuton Systems

Fimpa Googles inmatningsappar och låt det du skriver och talar få stanna i din telefon.

publicerad 19 juni 2025

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

68 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I vår serie om öppna, övervakningsfria appar tittar vi närmare på FUTO Voice Input och FUTO Keyboard – två appar som tillsammans utmanar de etablerade alternativen för röstinmatning och tangentbord i mobilen. De flesta smartphone-användare är vana vid att tala in text med Google eller använda standardtangentbord som Gboard eller SwiftKey.

Få tänker dock på att dessa populära verktyg ofta samlar in det du säger och skriver privat, för att skicka det till teknikjättarna. FUTO-teamet själva understryker att deras lösning eliminerar detta problem helt – allt körs lokalt på enheten utan att någon data lämnar telefonen (offline utan anslutningskrav).

Det här är vad FUTO-apparna erbjuder:

  • Integritetsfokus: FUTO-apparna körs helt offline – ingen data skickas till molnet.
  • Full funktionalitet: Svepskrift, textförslag, autokorrigering och röst-till-text med skiljetecken – allt fungerar utan internetuppkoppling (alla tangentbordsfunktioner även offline).
  • Hög precision: Offline-diktering med avancerad AI-modell (OpenAI Whisper) ger snabb och noggrann transkribering (lokal röstigenkänning med hög träffsäkerhet).
  • Flerspråkigt stöd: Stöd för många språk (inklusive svenska) och kontinuerliga förbättringar via den öppna källkod-gemenskapen (svenska modellen tränad på > 2000 timmar tal och utvecklas öppet av communityn).

FUTO Keyboard

På tangentbordsfronten imponerar FUTO Keyboard genom att leverera modern bekvämlighet utan att tumma på integriteten. Till skillnad från vanliga tangentbord, som ständigt skickar iväg användardata, kräver FUTO varken nätverkstillgång eller molntjänster – ändå bjuder det på funktioner i klass med de bästa.

Du kan svepa fram ord med fingret över skärmen, få relevanta textförslag och automatisk stavningskorrigering, samt anpassa temat efter smak – alltihop medan appen konsekvent vägrar skicka iväg en enda tangenttryckning till någon extern server (all data stannar hos dig). FUTO Keyboard integrerar dessutom FUTO Voice Input genom en inbyggd mikrofonknapp, så att ’tal till text’ kan aktiveras från samma gränssnitt.

FUTO Voice Input

För röstinmatning har vi FUTO Voice Input som låter dig diktera text direkt i appar som meddelanden eller anteckningar – helt utan internetuppkoppling. All bearbetning sker lokalt med hjälp av en kompakt språkmodell, vilket betyder att inget ljud behöver skickas iväg för att bli text. Enligt användare som jämfört med Googles molnbaserade lösning kan FUTO hålla jämna steg och till och med överträffa den i både hastighet och noggrann grammatik.

En nyfrälst testare rapporterade entusiastiskt att FUTO gav en helt ny upplevelse – inga fördröjningar eller konstiga autokorrigeringar som han tidigare led av med Gboard. Det innebär att du tryggt kan prata fritt och se texten dyka upp nästan omedelbart, utan oro för att någon obehörig “lyssnar” i andra änden.

Pågående utveckling och alternativ

Trots att FUTO Keyboard ännu är ungt, är det redan förvånansvärt kapabelt. Gränssnittet känns polerat och användarvänligt, och mängden funktioner gör att det nästan kan mäta sig med etablerade alternativ. För närvarande fungerar textinmatning utmärkt på engelska, medan stöd för mindre språk som svenska fortfarande håller på att finslipas. Utvecklingstakten är dock hög och teamet bakom FUTO har aviserat förbättringar av just autokorrigering och utökat språkutbud i kommande uppdateringar. Dessutom uppmuntras globalt samarbete: eftersom källkoden är öppen kan engagerade utvecklare och användare bidra med förbättringar och nya språkdata till projektet.

Bland fria alternativ kan nämnas Sayboard, ett open source-tangentbord som använder Vosk för taligenkänning. För rena tangentbord finns bland annat AnySoftKeyboard och FlorisBoard, vilka är utmärkta ur integritetssynpunkt men saknar en del av de avancerade funktioner som FUTO erbjuder i ett paket (i synnerhet inbyggd röstinput).

En självklar del i Matrix-mobilens ekosystem

FUTO Voice Input och Keyboard visar att man kan förena det bästa av två världar: bekvämligheten hos smarta text- och röstfunktioner, och tryggheten i att dina data förblir privata. För användare av Teuton Systems Matrix-mobilen (GrapheneOS-telefonen) kommer dessa appar förinstallerade som en del av det integritetssäkra ekosystemet, förkonfigurerade med svenskt språkstöd. Men de finns tillgängliga för alla – via Google Play eller F-Droid – och utgör ett starkt rekommenderat byte för den som värnar om sin integritet i vardagen.

Som en teknikskribent nyligen uttryckte det: man behöver inte längre välja mellan funktion och säkerhet – med FUTO får man båda delar utan kompromisser.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Techbolag i konkurs – ”avancerad AI” var 700 indier

Utvecklingen av AI

publicerad 13 juni 2025
– av Redaktionen
"AI-washing" innebär att ett företag överdriver eller ljuger om att deras produkter eller tjänster drivs av avancerad artificiell intelligens för att locka investerare och kunder.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

68 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett AI-företag som marknadsförde sig som tekniskt banbrytande – och lockade investeringar från bland andra Microsoft – har gått i konkurs. I efterdyningarna avslöjas att tekniken till stor del vilade på mänskligt arbete, trots löften om avancerad artificiell intelligens.

Builder.ai, en brittisk startup tidigare känd som Engineer.ai, hävdade att deras AI-assistent Natasha kunde bygga appar lika enkelt som att beställa pizza. Men redan 2019 avslöjade Wall Street Journal att mycket av kodningen i själva verket gjordes manuellt av sammanlagt cirka 700 programmerare i Indien.

Trots anklagelserna säkrade Builder.ai över 450 miljoner dollar i finansiering från investerare som Microsoft, Qatar Investment Authority, IFC och SoftBanks DeepCore. Vid företagets toppnotering värderades det till 1,5 miljarder dollar.

Under maj 2025 avgick grundaren och vd:n Sachin Dev Duggal från sin post, och när den nya ledningen tog plats framkom att avslöjandena som skedde 2019 bara var toppen på isberget. Exempelvis hade man redovisat intäkter för 220 miljoner dollar under 2024 medan de verkliga siffrorna var 55 miljoner dollar. Vidare misstänker man att företaget blåst upp siffrorna genom cirkulära transaktioner och falska försäljningar via ”tredjepartsresellers”, rapporterar Financial Times.

Efter de nya avslöjandena frös långivare företagets konto, vilket tvingade Builder.ai till konkurs. Företaget anklagas nu för så kallad AI-washing, vilket innebär att ett företag överdriver eller felaktigt påstår att deras produkter eller tjänster drivs av avancerad artificiell intelligens för att locka investerare och kunder.

Företagets stora framhävning av ‘Natasha’ som en revolutionerande AI-lösning visade sig i själva verket vara en fasad – bakom luriga marknadsföringsknep dolde sig istället traditionellt, människodrivet arbete och ekonomiska oegentligheter.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Polisens uppmaning: Radera chattappar från barnens telefoner

Organiserade brottsligheten

publicerad 13 juni 2025
– av Redaktionen

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

68 750 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inför sommarlovet varnar polisen för att kriminella gäng utnyttjar sociala medier för att rekrytera unga till brottslighet. På Facebook publicerar myndigheten en lista över appar som föräldrar bör hålla särskild uppsikt över – eller radera omedelbart.

Kritiska röster argumenterar dock för att listan är godtycklig och att det blir märkligt om polisen uppmanar föräldrar att radera appar som används av svenska myndigheter.

Under sommarlovet minskar ofta vuxennärvaron i ungas vardag, samtidigt som skärmtiden ökar. Det skapar, enligt polisen, en ökad sårbarhet. Kriminella nätverk försöker då rekrytera ungdomar till att hantera vapen, sälja narkotika eller delta i grova våldsbrott som skjutningar och sprängningar.

För att förebygga detta har en nationell informationskampanj inletts i samarbete med Länsstyrelsen. Polisen har tillsammans med Länsstyrelsen sammanställt en lista över mobilappar som enligt dem innebär en betydande risk:

  • Ta bort omedelbart: Signal, Telegram, Wickr Me
  • Ha kontroll över: Snapchat, WhatsApp, Discord, Messenger
  • Hålla uppsikt över: TikTok, Instagram

Digital föräldranärvaro

Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping, betonar också vikten av digital föräldranärvaro:

– Man behöver öka den digitala kontrollen och kunskapen kring vilka appar mitt barn använder, vilka kontakter de tar, i vilket syfte man har olika typer av kommunikationsappar nedladdade.

Polisen rekommenderar att föräldrar pratar öppet med sina barn om vad de gör på nätet och använder tekniska hjälpmedel som föräldrakontroll.

– Det finns hjälpmedel för föräldrar som tycker att det är svårt. Det är inte en omöjlighet, det finns hjälp att få, fortsätter Karlsson.

Man uppmanar också till att barnen har fasta rutiner och får tillgång till meningsfulla sommaraktiviteter.

”Komplett vansinne”

Listan har dock mötts av hård kritik från flera håll. Användare påpekar att appen Signal även används av svenska Försvarsmakten och ifrågasätter varför polisen listar den som farlig.

Om generella appar som Signal anses farliga, borde telefonappen och sms vara först på listan”, skriver en annan användare.

Kritiker menar att det inte är apparna i sig utan hur de används som är avgörande, och anser att det är anmärkningsvärt att polisen godtyckligt och utan djupare motivering talar om för föräldrar vilka meddelandeappar som är okej att använda och vilka som inte är det.

Komplett vansinne att rekommendera avinstallation för chatappar så där generellt. Ni borde veta bättre”, kommenterar en annan upprörd läsare.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.