IT/Övervakning

SD-politikern kallade motståndare “okunnig” – censureras av Facebook

Jessica Stegrud stängdes av i 24 timmar för att ha kallat ett troll för okunnig.

När Jessica Stegrud, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, anklagades av en man för att vara medlem i ett nazistiskt parti svarade hon att mannen var okunnig. Det räckte för att hennes motståndare skulle anmäla hennes svar och för att Facebook skulle censurera hennes inlägg och stänga av henne i 24 timmar för brott mot regelverket om trakasserier och mobbning.

Det som först triggade igång mannen var att Stegrud postade ett inlägg på sin officiella Facebook-sida där hon kritiserade Moderaterna och argumenterade för att dessa inte har några problem alls med att skjuta över makten till Bryssel eller räta sig efter EU:s regelverk.
Inte heller protesterar man mot att det framöver skall läggas tusentals miljarder av skattebetalarnas pengar på ineffektiva klimatåtgärder – som enligt kommissionen – inte kommer räcka för att hålla den gobala medeltemperaturen i schack”, skrev hon bland annat.

Kort därpå kommenterade mannen Stegruds inlägg där han anklagade SD för att vara nazister och fick då svaret att han var okunnig, något som räckte för att EU-politikern skulle stängas av från Facebook.

– Jag kallade han som kommenterade för okunnig när han kom med grova anklagelser som inte är sanna. Det är inte rimligt någonstans att jag inte ska kunna svara om jag blir beskylld för något på min egen sida, säger Stegrud till Nyheter Idag.

Hon tycker att det är mycket märkligt att mannen får ljuga om henne och hennes parti utan att Facebook reagerar, men att de som påtalar lögnerna blir censurerade och avstängda.

– Det är otroligt bekymmersamt att jag som förtroendevald behöver vara rädd för hur jag säger något eller vad jag kan prata om. Det leder till att jag censurerar mig själv
, säger Stegrud som konstaterar vidare att Facebook är en viktig plattform för henne att nå ut till sina väljare på.

– Men när jag blir avstängd efter att ha kallat någon okunnig för att denne kom med en grov anklagelse… Jag blir rädd för att svara på människor som anklagar mig för saker.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!