Säljstart för Linuxtelefonen Librem 5

publicerad 28 november 2020
- av Markus Andersson
Librem 5.

Det har tagit tre år att utveckla mobiltelefonen Librem 5 – men nu är den klar. Mobilen beskrivs som mycket integritetsvänlig och är Linuxbaserad så att användaren kan använda öppen och fri mjukvara i sin telefon.

Ett av motiven som tillverkarna gav för att överhuvudtaget ta fram Librem var just att man ville ta fram en telefon där användarnas aktivitet inte granskas, sparas och registreras av företag som Google utan där integriteten får större skydd för användarna.

Sedan tidigare säljer företaget Purism även bärbara datorer och använder där operativsystemet Pure OS som bygger på Linuxdistributionen Debian och GNOME, skriver Sweclockers. 2017 meddelade man att man även ville börja tillverka mobiltelefoner, något som nu alltså blivit verklighet.

Mobiltelefonen kommer med en IPS-skärm på 5,7 tum med upplösningen 1 440 x 720 pixlar. Processorn är fyrkärnig och består av prestandakärnor av modellen ARM Cortex-A53 som har en klockfrekvens på 1,5 GHz tillsammans med en simplare Cortex-M4.

Grafiken sköts av en Vivante GC7000Lite och det primära minnet är 3 GB. Den interna lagringen är på 32 GB men har också stöd för minneskort av typen Micro SD.

Vad gäller batteriet så är detta på 4500 milliamperetimmar och kan bytas ut av användaren själv när det blir slitet. Nedladdningshastigheten via 4G-nätet ska vara 150 Mbps och 50 Mbps upp och enheten har även stöd för Wifi 5 och Bluetooth 4. Telefonen har även stöd för GPS.

Noterbart är att tre särskilda knappar på telefonen enkelt och smidigt kan stänga av Wifi, mobilanslutning och mikrofon och kamera.

Sweclockers skriver att hårdvaran inte är något att ”bli upphetsad över” men att det istället är den öppna mjukvaran som ska locka integritetsmedvetna kunder som värnar om sitt privatliv. Telefonen kostar 799 dollar och kommer att levereras stegvis under de kommande månaderna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!