IT/Övervakning

Säkerhetsbugg i Intelprocessorer allvarligare än befarat

De flesta Intel-chipp de senaste fem åren ska vara drabbade.

Den bugg som påträffades i Intels systemchipp 2019 är betydligt allvarligare än vad man tidigare trott. Attacker där buggen utnyttjas går inte att upptäcka för datoranvändaren och de flesta chipp som Intel släppt under de senaste fem åren har samma sårbarhet.

Positive Technologies upptäckte sårbarheten i Intel CSME men konstaterar att de flesta Intel-chipp lider av samma problem. Man konstaterar att en hacker med enkelhet kunde ta del av data krypterat i chippets nyckel och ta sig in och komma över känslig information, däribland ekonomiska transaktioner.
En av säkerhetsexperterna säger att den som vill skydda sin enhet från obehörigt intrång rekommenderas att ersätta sina chipp med versioner som inte har påverkats av den allvarliga buggen, alltså inte något av den tionde generationens Intel-chipp.

Intel har tidigare försökt få bort buggen genom uppdateringar, men de anställda på Positiva Technologies har kunnat visa på att den fortfarande finns där och kan utnyttjas av illasinnade för att få tillgång till i princip all information på användarens enhet. Man tror inte heller att någon uppdatering kan få bort problemet utan att lösningen efter en attack är att byta ut hela processorn.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • bugg
  • CPU
  • Intel
  • PC