Säkerhetsbugg i Intelprocessorer allvarligare än befarat

publicerad 15 mars 2020
- av Markus Andersson
De flesta Intel-chipp de senaste fem åren ska vara drabbade.

Den bugg som påträffades i Intels systemchipp 2019 är betydligt allvarligare än vad man tidigare trott. Attacker där buggen utnyttjas går inte att upptäcka för datoranvändaren och de flesta chipp som Intel släppt under de senaste fem åren har samma sårbarhet.

Positive Technologies upptäckte sårbarheten i Intel CSME men konstaterar att de flesta Intel-chipp lider av samma problem. Man konstaterar att en hacker med enkelhet kunde ta del av data krypterat i chippets nyckel och ta sig in och komma över känslig information, däribland ekonomiska transaktioner.

En av säkerhetsexperterna säger att den som vill skydda sin enhet från obehörigt intrång rekommenderas att ersätta sina chipp med versioner som inte har påverkats av den allvarliga buggen, alltså inte något av den tionde generationens Intel-chipp.


Annonser:


Intel har tidigare försökt få bort buggen genom uppdateringar, men de anställda på Positiva Technologies har kunnat visa på att den fortfarande finns där och kan utnyttjas av illasinnade för att få tillgång till i princip all information på användarens enhet. Man tror inte heller att någon uppdatering kan få bort problemet utan att lösningen efter en attack är att byta ut hela processorn.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.