IT/Övervakning

Så skyddar du dig mot kortbedrägerier

Många drabbas av att privata kortuppgifter stjäls och används vid köp på nätet. Här är några enkla tips hur du skyddar dig.

– Eftersom många handlar på nätet lagras stora mängder kortuppgifter på servrar runt om i världen. Om uppgifterna sedan läcker ut läggs de upp till försäljning på sajter som till exempel Darknet. Därefter blir det möjligt att använda en annan persons kortuppgifter till olika köp på framförallt nätet, säger Lotta Mauritzson på Nationellt Bedrägericentrum.
Tänk på detta för att skydda dig vid näthandel:

  • Använd internetspärr och/eller geospärr om banken erbjuder det. Internetspärr betyder att kortet är låst för internetköp och när du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp kortet. Geospärr betyder att det finns en geografisk spärr på kortet, vilket innebär att kortet inte går att använda i visst geografiskt område.
  • Ha ett separat konto eller ett kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Se till att ta bort krediten på kortet och sätt istället in en summa som motsvarar vad du ska handla för.
  • En del banker erbjuder så kallade virtuella kort, där du bara får ett kortnummer och övriga uppgifter som behövs för att handla på nätet. Du får alltså inget fysiskt kort. Istället för du över exakt så stor summa som behövs för köpet till det virtuella kortet och när köpet är genomfört annulleras kortet.
  • Kontrollera vilka kontaktuppgifter som finns till webbutiken och vilka betalningssätt de erbjuder. De stora kortföretagen erbjuder säkrare betallösningar som till exempel 3D-secure och Verified by Visa. Fakturaköp kan också vara ett alternativ.
  • Kontrollera webbutiken genom att till exempel söka efter omdömen på nätet. Var vaksam på erbjudanden som är för bra för att vara sanna.

 

Källa: polisen.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!