Ryssland lägger till Meta på terroristlista

Det nya kalla kriget

publicerad 12 oktober 2022
- av Sofie Persson
Mark Zuckerberg, vd för Meta.

I mars blockerades Meta i Ryssland och anklagades för russofobi efter att man tillåtit sina användare att sprida rysshat på techplattformarna. Nu har techjätten även blivit terrorstämplad i landet.

Exakt vad detta innebär för ryska medborgare är än så länge oklart, men det skulle exempelvis kunna bli straffbart att visa Facebooks logotyp, menar experter.

Det var i mars som det framgick att techjätten Meta, som vanligen har nolltolerans mot våldsuppmaningar och hat på sina plattformar, valde att tillåta användare att uppmana till våld mot Ryssland så länge det riktades mot ryska soldater, politiker eller Putin. Detta gjorde att Ryssland blockerade Metas plattformar i landet, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Strax därpå deklarerade rysk domstol att Meta gjort sig skyldig till extremistiska aktiviteter och även russofobi, något som techjätten dock överklagade. Meta menade att man inte alls sysslat med sådant och tvärtom ställde sig emot russofobi, trots att man tydligt tillåtit sina användare att sprida rysshat på sina plattformar. I juni avslog Ryssland Metas överklagan.

Nu har Rysslands finansiella övervakningsbyrå Rosfinmonitoring lagt till Meta på sin lista över terrorist- och extremistorganisationer, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera ryska medborgare har sedan blockeringen fortsatt använda exempelvis Facebook och Instagram med hjälp av VPN. Exakt vad terroriststämpeln innebär är dock oklart. Exempelvis har vissa menat att stämpeln inte sträcker sig till Whatsapp, vilket även den ryske advokaten och politikern Andrey Klishas uppmärksammat.

Rosfinmonitorings beslut att sätta Meta på listan över extremistiska organisationer förändrar inte på något sätt situationen för användare av Metas sociala nätverk, användare av Meta bryter inte mot lagen”, skrev Klishas på Telegram under tisdagen enligt Euronews. ”Det finns inga begränsningar i förhållande till WhatsApp Messenger”.

Människorättsadvokaten Pavel Chikov menar dock att det skulle kunna anses olagligt och straffbart att enbart visa en logga av exempelvis Facebook eller Instagram.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.