Facebook tillåter våldsuppmaningar – om de riktas mot Ryssland

Det nya kalla kriget

publicerad 11 mars 2022
- av Redaktionen
Mark Zuckerberg ger grönt ljus för våldsuppmaningar och dödsönskningar på sina plattformar.

Facebook och Instagram har tidigare framhållit hur viktigt man menar att det är att ingen ska få uttrycka något hatiskt på plattformarna och i synnerhet inte direkta våldsuppmaningar. Nu ger man dock grönt ljus till att framföra sådana yttringar och även rena dödsönskningar – om de riktas mot ryska soldater och politiker.

På Facebook och Instagram är det fritt fram att rikta våldsuppmaningar mot ryska soldater, vilket framgår av interna e-postmeddelanden som Reuters ska ha tagit del av. Meta godkänner även inlägg där användare exempelvis önskar död åt Rysslands president Vladimir Putin och Vitrysslands president Alexander Lukashenko.

– Till följd av Rysslands invasion av Ukraina har vi tillfälligt tillåtit olika former av politiska åsikter som annars skulle bryta mot våra användarvillkor eller uppmaning till våld som exempelvis ”död åt ryska angripare”. Vi tillåter dock inte uttalanden om våld mot civila ryssar, säger en talesman för Meta.

Dödsönskningar ska heller inte godkännas om de innehåller detaljer som tillvägagångssätt, geografiska platser eller andra uppmaningar som kan uppfattas som sannolika eller trovärdiga.

Rysslands ambassad i USA kräver nu att Washington stoppar ”extremistiska aktiviteter” på de sociala medieplattformarna och skriver i ett inlägg på Twitter att Facebook och Instagram inte kan bestämma vad som uppfyller kriterier för sanning och att deras agerande resulterar i att nationer ställs mot varandra.

De tillfälliga förändringarna i användarvillkoren gällande uppmaning till våld mot ryska soldater gäller för Armenien, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien och Ukraina, enligt ett e-postmeddelande.

I det e-postmeddelande som nyligen skickades ut till moderatorerna belyser Meta ändringarna i sina policys och användarvillkor gällande både ryska soldater och till ryssarna i samband med invasionen.

”Vi utfärdar en ’spirit-of-the-policy allowance’ och tillåter T1 våldsamt tal som annars skulle tas bort under ’Hate Speech’ policyn som: (a) riktar sig till ryska soldater, FÖRUTOM krigsfångar, eller (b) som riktar sig mot ryssar där det framgår att det gäller den ryska invasionen av Ukraina (till exempel innehållet nämner invasionen, självförsvar, etc.)” står det att läsa i e-postmeddelandet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!