MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Ryska IT-jätten Yandex släpper “smart” högtalarassistent

publicerad 30 maj 2018
Den nya trådlösa "smarta" enheten ifrån Yandex har en inbyggd röstassistent och konkurrerar med Google Home

Den ryska IT-jätten Yandex har släppt sin “smarta” högtalarassistent “Yandex.station” med den integrerade röstassistenten vid namn Alice enligt företagets vd Arkady Volozh.

– Jag är spänd över att få presentera den första prylen skapad av Yandex. Det är den första multimediaplattformen som har den inbyggda assistenten Alice. Vi kallar den “Yandex.Station”, sade Volozh på ett event vid namn Yet another Conference 2018 under tisdagen.

Den nya trådlösa prylen ser ut som en högtalare. Enligt Konstantin Kruglov produktutvecklare på företaget, kombinerar enheten tillgång till musiktjänster, tv, alarmtjänster och den kan samtidigt ge användarna tillgång till väderleksrapporter.

Enheten konkurrerar med liknande produkter som Amazon Echo och Google Home. En nyhet med enheten är att den har en hdmi-utgång, vilket gör att den kan användas för att spela upp filmer och tv-serier på tillkopplade tv-apparater.

Priset på högtalarassistent förväntas hamn på omkring 9990 rubel motsvarande omkring 1400 kronor och förväntas finnas tillgänglig i butikerna till sommaren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend