Republikansk presidentkandidat vill förbjuda anonymitet på nätet

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 15 november 2023
- av Markus Andersson
Nikki Haleys förslag kan bryta mot den amerikanska grundlagen.

Republikanernas presidentaspirant Nikki Haley lovar att tvinga användare på sociala medier att offentligt visa sina riktiga namn och använda sina riktiga identiteter om hon blir USA:s nästa president.

Anonymitet på nätet påstås utgöra ”ett hot mot den nationella säkerheten” och även skada amerikanska barn och USA som land.

I en intervju med Fox News under tisdagen hävdade den tidigare guvernören i South Carolina att anonymitet på nätet är ett ”nationellt säkerhetshot” och att hennes politik skulle ”göra sig av med” utländska botarméer.

Löftet att förbjuda anonymitet på sociala medier väckte omedelbart mycket hård kritik. Republikanska rivalen Vivek Ramaswamy kallade utspelet för ”äckligt” och Ron DeSantis rådgivare pekade på att ett sådant förbud kan strida mot den amerikanska konstitutionen.

– Varje person på sociala medier bör verifieras med sitt namn, sa Haley, som hoppas bli Republikanernas presidentkandidat.

”Hjälper våra barn”

Hon menar att anonymiteten utgör ”ett hot mot den nationella säkerheten” och att om man tar bort denna så ”måste människor plötsligt stå för vad de säger”.

– Man blir av med de ryska, iranska och kinesiska robotarna. Då kommer du att få lite civilkurage – när människor vet att deras namn står bredvid det de säger, och de vet att deras pastor och deras familjemedlemmar kommer att se det.

– Det kommer att hjälpa våra barn, och det kommer att hjälpa vårt land, fortsatte hon.

Svårt att genomföra

Om Haley blir president menar hon att en av hennes första åtgärder blir att förbjuda anonymitet på sociala medier. Däremot ville hon inte i detalj förklara hur hon skulle gå tillväga.

Enligt opinionsundersökningar stödjer cirka 9 procent av de republikanska väljarna Nikki Haley för närvarande och hon är idag den tredje mest populära kandidaten bakom Donald Trump och Ron DeSantis.

Haley representerar den neokonservativa falangen i det republikanska partiet, som tidigare exempelvis representerats av George W. Bush administration och som framförallt är känd för sin särskilt aggressiva utrikespolitik och totalitära övervakningspolitik.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!