IT/Övervakning

Regeringen vill utöka övervakningsapparaten – polisen ska hacka mobiler och installera trojaner

I ett nytt lagförslag vill regeringen att polisen ska få tillgång till hemlig dataavläsning och vid behov placera ut trojaner för att avlyssna krypterad information.

Vid en presskonferens under tisdagen visade inrikesminister Mikael Damberg (S) upp det nya lagförslaget, som om det går igenom enligt ministern innebär ”mycket kraftfulla tvångsåtgärder” mot “organiserad brottslighet och terrorism”. Det rapporterar IDG.
En nyhet blir att polisen ska få möjlighet att placera ut trojaner och andra spionprogram i misstänktas mobiltelefoner för att kunna avlyssna kommunikation som sker via krypterade appar som Telegram och Signal. Man ska även få tillåtelse att via distans aktivera mikrofonerna och kamerorna på dessa mobiltelefoner och att gå igenom den sparade informationen i form av bilder och aktivitetsloggar.

Regelverket, hävdar man, ska vara samma som för övrig avlyssning och kameraövervakning. Den misstänkte ska vara skäligen misstänkt för ett brott som kan ge minst två års fängelse och för att få sätta på någons mikrofon via distans ska ett straffvärde på fyra års fängelse vara aktuellt.

Handlar det om brott mot rikets säkerhet, spioneri eller terrorbrott så vill man dock ha lägre krav för att använda de nya metoderna. Polisen påstår att man bara tror att det bara kommer användas mellan 50 och 100 gånger per år, men från regeringens sida räknar man på att den utökade övervakningsapparaten kommer att kosta omkring 100 miljoner kronor årligen. Enligt det man sammantaget presenterar är priset per avlyssning alltså mellan en och två miljoner kronor.

Om det nya lagförslaget godkänns av lagrådet så kommer förändringarna träda i kraft den 1 januari 2020. En majoritet i riksdagen står bakom förslaget.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!