Regeringen vill utöka övervakningsapparaten – polisen ska hacka mobiler och installera trojaner

publicerad 23 oktober 2019

I ett nytt lagförslag vill regeringen att polisen ska få tillgång till hemlig dataavläsning och vid behov placera ut trojaner för att avlyssna krypterad information.

Vid en presskonferens under tisdagen visade inrikesminister Mikael Damberg (S) upp det nya lagförslaget, som om det går igenom enligt ministern innebär ”mycket kraftfulla tvångsåtgärder” mot ”organiserad brottslighet och terrorism”. Det rapporterar IDG.

En nyhet blir att polisen ska få möjlighet att placera ut trojaner och andra spionprogram i misstänktas mobiltelefoner för att kunna avlyssna kommunikation som sker via krypterade appar som Telegram och Signal. Man ska även få tillåtelse att via distans aktivera mikrofonerna och kamerorna på dessa mobiltelefoner och att gå igenom den sparade informationen i form av bilder och aktivitetsloggar.
Regelverket, hävdar man, ska vara samma som för övrig avlyssning och kameraövervakning. Den misstänkte ska vara skäligen misstänkt för ett brott som kan ge minst två års fängelse och för att få sätta på någons mikrofon via distans ska ett straffvärde på fyra års fängelse vara aktuellt.

Handlar…


 


Liknande artiklar: