Över 1300 appar samlar in data utan tillåtelse

publicerad 25 juli 2019
- av Isac Boman

Forskare på International Computer Science Institute har påträffat fler än 1300 appar till Android som samlat in data om sina användare trots att de aktivt nekats tillåtelse till detta. Apparna ska bland annat ha samlat in platsdata genom Wi-Fi nätverk och geotaggade foton.

Redan under förra hösten uppmärksammades Google om missbruket och kryphålen förväntas åtgärdas när Android 10 snart släpps. Nya förändringar innebär exempelvis att appar som inte fått tillåtelse till GPS-funktionen inte längre kommer kunna läsa geotaggar, skriver Swedroid. Noterbart är att vissa av apparna utnyttjade och missbrukade andra appars tillåtelser för att komma över användarnas data. Detta var dock förhållandevis ovanligt och bara 13 av 88 000 granskade appar fungerade på detta sätt.

Ett av företagen som påkommits med att samla in data trots att de inte fått tillåtelse till detta är fotoredigeringsappen Shutterfly, som samlat in GPS-koordinationer till sina egna servrar, rapporterar Cnet. Ansvariga nekar dock till anklagelserna.

Som många fototjänster så använder Shutterfly den här datan till att förbättra användarupplevelsen med funktioner som kategorisering och personliga produktförslag, allt enligt Shutterflys sekretesspolicy och Androids utvecklingsavtal.

Enbart de 13 appar som kommit över användardata genom att missbruka andra appars tillåtelser har installerats mer än 17 miljoner gånger. Sammanlagt rör det sig om mer än 500 miljoner nedladdningar av appar som sparar användarnas data trots att de nekats till detta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!