Åtta personer har åtalats misstänkta för att ha lurat flera företag och banker på över 40 miljoner kronor. Åtalet är resultat av det första ärendet som prioriterats nationellt efter omorganisationen av polisen.
Under slutet av 2015 observerar polisen i region Syd ett brottsmodus som innebär att e-post innehållande en skadlig kod skickas till kartlagda personer inom ett företag eller på en myndighet. Koden har till uppgift att ta sig in i företagens huvudserver för att ge gärningsmannen information som sedan kan användas för att lura till sig kapitalvaror eller för att ändra på bankgiroutbetalningar så att pengar som ska gå till företagens leverantörer istället hamnar på deras olika bolags konton.
Efter omfattande spaningsinsatser slår polisen till mot ett antal misstänkta i oktober 2016 och ett avancerat utredningsarbete tar vid. Ett femtiotal medarbetare inom polisen har jobbat fokuserat med ärendet, som går under namnet Homoki. Som mest har 13 åklagare varit igång samtidigt runt om i Sverige och samtliga polisregioner har bidragit med utredare. Minst 1930 grova dataintrång från datorer och servrar har verifierats. De kartlades och identifierade 420 målsägande som blivit informerade.
Sedan tidigare har tre personer dömts för grovt penningtvättsbrott mot Swedbank och nu är det dags för nästa del i ärendet. Måndagen den 18 september åtalas åtta personer vid Malmö Tingsrätt. De är bland annat är misstänkta för grova bedrägerier, grova dataintrång, grovt häleri, grovt penningtvättbrott och grov urkundsförfalskning. Åtalet omfattar 60 åtalspunkter och bland målsägarna finns företag och banker. Summan av värdet på bedrägerierna är över 40 miljoner kronor.
Flera utredningar pågår i bland annat Göteborg och ytterligare åtal är att vänta framöver.
Källa: polisen.se