Ny öppen källkod ska utesluta användare med “fel” värdegrund

publicerad 3 oktober 2019
- av Isac Boman
Vänsteraktivisten Coraline Ada Ehmke står bakom det värdegrundsbaserade mjukvarulicenssystemet Hippocratic license.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanska vänsteraktivisten och mjukvaruutvecklaren Coraline Ada Ehmke har tagit fram en ny licens med det uttalade syfte att förhindra “oetiskt” användande av öppen källkod. Exempelvis ska politiska motståndare och migrationspolisen inte få använda sig av licensen.

Den nyutvecklade licensen för öppen källkod går under namnet Hippocratic license och skiljer sig främst från andra liknande licenser på ett mycket utstickande sätt, den förbjuder nämligen det utvecklarna menar är oetiska organisationer från att använda projekt skapade under licensen.

På hemsidan står följande att läsa:

Mjukvaran får inte användas av individer, företag, regeringar eller andra grupper för system eller aktiviteter som aktivt och medvetet utsätter underprivilegierade individer och grupper för fara, skada eller på andra sätt hotar deras fysiska, psykiska, ekonomiska eller generella välbefinnande.

Den mycket vaga och godtyckliga skrivelsen har mött massiv kritik på Twitter där flera användare menar att det är direkt skadligt och kontraproduktivt att försöka begränsa användandet på det sättet. Andra menar att regeln helt enkelt inte kommer få någon effekt och många uttrycker att de aldrig någonsin kommer använda licensen.

Inte bara kriminella eller politiskt oliktänkande dissidenter ska stoppas från att använda licensen, utan även amerikanska myndigheter och då specifikt den amerikanska migrations- och tullmyndigheten som är hatad och bespottad i amerikanska vänsterkretsar.

Till saken hör också att Initiativet för öppen källkod – den ledande ideella stiftelsen på området – ber Ehmke att omformulera sig och förtydliga att hennes licens faktiskt inte är någon licens för öppen källkod just på grund av de tillägg som hon gjort.

Ehmke accepterar inte stiftelsens definition på öppen källkod och menar att det är upp till användarna att bestämma, samt att de nuvarande definitionerna inte ”skyddar” från användande av exempelvis migrationspolisen.

Utvecklare börjar (äntligen) förstå vilken påverkan deras arbete har på världen och speciellt på underprivilegierade människor. Det är sent att komma till den slutsatsen – men inte FÖR SENT att göra något åt det. Lektionen här är att teknik INTE är neutralt”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/CoralineAda/status/1176207120133447680?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176207120133447680&ref_url=https%3A%2F%2Fitsfoss.com%2Fhippocratic-license%2F

Hon anklagar också meningsmotståndare för att vara fascister som vill ”ta tillbaka kontrollen” över den öppna källkoden och uppmuntrar andra utvecklare att slå tillbaka.

Mjukvaruinitiativet Open Source Initiative vänder sig emot att program som släpps under Hippocratic license skall betecknas som öppen källkod då det strider mot själva definitionen av just “open source”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!