Ny mobilapp gör polisen effektivare

publicerad 24 april 2016
https://youtu.be/zMlHN3loTik

Skanning av körkort, chatt och säker bildöverföring direkt i mobilen. Nu utvecklas nya funktioner för poliser i yttre tjänst.

Det senaste året har polisens it-avdelning satsat stort på mobilitet för poliser i yttre tjänst. Hittills har 5 000 poliser fått tjänstemobil med appen Polisens multifråga i mobilen, mPMF, kalender och e-post. Målet är att 10 000 poliser ska få tillgång till funktionerna innan sommaren.

– Den mobila tekniken ska göra polisen effektivare och målet är att alla poliser i yttre tjänst ska få tillgång till tjänsterna. Vi utgår hela tiden från polisernas behov, säger Sarah Hjortsmarker, gruppchef på it-avdelningen till polisen.se.

Får snabbt tag i information

En trafikkontroll är en vanlig situation där polisen har användning av sin nya app. Med hjälp av den kan polisen söka på personer och fordon direkt i mobilen istället för att kontakta ledningscentralen.

– I appen går det att se om personen är misstänkt för något brott, är efterlyst eller om bilen har körförbud. Den gör att det går både snabbare och enklare att få tag i informationen, säger Sarah Hjortsmarker.

Nya funktioner på gång

It-avdelningen fortsätter att utveckla appen. Bland annat vill man kunna skanna körkort och utfärda ordningsböter med mobilen. Och flera nya funktioner är på gång. Bland annat en chattfunktion och en kamera-app.

– Med hjälp av appen blir lagringen av bilder säker eftersom det inte finns någon risk att de säkerhetskopieras till en molntjänst. Vi behöver inte heller använda externa tjänster för att få in bilderna till polisen, säger Sarah Hjortsmarker till polisen.se.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!