Ny app i Italien belönar “bra beteende”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 25 april 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En ny italiensk app ska belöna användare med poäng för ”bra beteende” som exempelvis att de är flitiga med att återvinna eller att åka kollektivtrafik. Även om det inte finns några bestraffningar i appen visar den ändå tydliga likheter med Kinas sociala kreditsystem.

I Italien, Bologna, presenterade man i slutet av mars en ny sociala medier-app. Smart Citizen Wallet kallar man den och där kan användare göra sig förtjänta av poäng när de gör något som appen anser vara ett ”bra beteende”. Konceptet beskrivs som liknande ett mataffärssystemet där man kan samla poäng, rapporterar den italienska tidningen Corriere de Bologna. Poängen kan samlas när man exempelvis återvinner, åker kollektivtrafik eller håller sig undan böter.

När man sedan samlat poäng genom ”sedesamt beteende” kan man spendera dem på exempelvis rabatter eller kulturevent. Skaparna av appen tror att många kommer att använda den, men betonar att den är helt frivillig.

Självklart kommer ingen att bli tvingad att delta, säger Massimo Bugani, direktör för stadens digitala agenda.

Däremot är appen mycket lik det totalitära sociala kreditsystem som finns i Kina, där människor blir belönade för bra beteenden och bestraffade för ”dåliga” beteenden. I det kinesiska systemet använder man sig också av poäng och de med högre poäng kan bland annat få lättare att erhålla bostadslån eller gratis hälsokontroller. De med lägst poäng kan exempelvis bli nekade att köpa tågbiljetter. Exempel på ”dåliga” beteenden är att sprida ”falska nyheter” och spela för mycket tv-spel, skriver Business Insider.

Smart Citizen Wallet testas i skrivande stund i Rom, men förväntas komma ut på marknaden i höst.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!