MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 24 februari 2024

lördag 24 februari 2024

Nästan varannan svensk känner sig övervakad på nätet

publicerad 18 oktober 2019

Nästan varannan svensk känner sig övervakad på internet.

Den årliga rapporten ”Svenskarna och Internet” visar att känslan av övervakning breder ut sig bland folket. Av cirka 2 700 deltagande personer anser 46 procent att de känner sig övervakade samt att de är oroliga över att få sin integritet kränkt på internet.

Internetstiftelsens digitale strateg Måns Jonasson pekar ut företagen Google och Facebook för att ligga bakom siffrorna.

– Vi ser att oron för att stora företag som Google och Facebook ska kränka den personliga integriteten på internet har ökat fem år i rad. Jag tror vi har haft en ganska tydlig utveckling där det har varit en hel del dataläckor, det har varit en del kända problem med datorföretagen och att de har använt uppgifterna på fel sätt, säger han.

Enligt rapporten har användare av sociala medier blivit mindre benägna att dela privat information om sitt liv. På två år har de som fläker ut sina privatliv på internet minskat med nästan 50 procent.

Facebookanvändandet minskar dessutom, och populära appar som Instagram och Snapchat ökar inte lika mycket som tidigare år.

 

Källa: SR

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend