IT/Övervakning

Nästan varannan svensk känner sig övervakad på nätet

Nästan varannan svensk känner sig övervakad på internet.

Den årliga rapporten ”Svenskarna och Internet” visar att känslan av övervakning breder ut sig bland folket. Av cirka 2 700 deltagande personer anser 46 procent att de känner sig övervakade samt att de är oroliga över att få sin integritet kränkt på internet.
Internetstiftelsens digitale strateg Måns Jonasson pekar ut företagen Google och Facebook för att ligga bakom siffrorna.

– Vi ser att oron för att stora företag som Google och Facebook ska kränka den personliga integriteten på internet har ökat fem år i rad. Jag tror vi har haft en ganska tydlig utveckling där det har varit en hel del dataläckor, det har varit en del kända problem med datorföretagen och att de har använt uppgifterna på fel sätt, säger han.

Enligt rapporten har användare av sociala medier blivit mindre benägna att dela privat information om sitt liv. På två år har de som fläker ut sina privatliv på internet minskat med nästan 50 procent.

Facebookanvändandet minskar dessutom, och populära appar som Instagram och Snapchat ökar inte lika mycket som tidigare år.

 

Källa: SR

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!