Mozilla kräver att internet byggs om – och att nationalism förbjuds

publicerad 13 januari 2021
- av Isac Boman
Mozilla kräver att nationalism och "hat" tas bort från internet.

Internetorganisationen Mozilla har profilerat sig som ett integritets- och yttrandefrihetsvänligt alternativ till de stora jättarna. Nu tycks man dock ha bytt strategi och kräver att internet istället byggs om från grunden och att nationalister och andra politiska dissidenter helt stängs ute.

Man motiverar sitt censurivrande utspel med demonstrationerna och ockupationen av Kapitolium för några dagar sedan. Även om man förvisso stödjer det faktum att Donald Trump stängdes av från Twitter och censurerades från andra plattformar och hävdar att Trump spred hat och rasism och uppmanade till våld så menar man att censuren av enskilda i förlängningen inte är tillräckligt.

Donald Trump är sannerligen inte den första politikern som missbrukat internets arkitektur på det här sättet och han kommer inte att vara den sista. Vi behöver lösningar som inte träder i kraft efter att skadan redan skett”, skriver man i ett pressmeddelande.


Annonser:


För att få bort vit nationalism och förment ”hat” från nätet kräver Mozilla att anonym annonsförsäljning förbjuds, att de algoritmer som används är transparenta och att nästan allt innehåll på internet ska ”faktagranskas”.

Detta är åtgärder som plattformarna borde förbinda sig till redan idag. Lösningen är inte att göra sig av med internet utan att bygga ett bättre internet som kan stå emot dessa utmaningar”, hävdar man vidare.

I övrigt vill Mozilla också att forskare utför studier på hur de olika plattformarna på internet påverkar människor och våra samhällen, så att åtgärder snabbt kan vidtas.

Kritiker menar att Mozillas förslag på ett ”nytt internet” i praktiken kommer att stänga ute politiska dissidenter och oliktänkande och att om förslaget blir verklighet också kommer att leda till att de som inte håller med makthavarna och den rådande diskursen förlorar all möjlighet att yttra sig på internet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.