Foto: Jorge Láscar/CC BY 2.0

Miljontals ukrainare drabbas av statlig massblockering – mejl och sociala medier otillgängliga

Publicerad 18 maj 2017, uppdaterad kl. 16:00

I Ukraina har landets regering beslutat att stänga ner flera av landets mest besökta internetsidor och e-posttjänster. Över 15 miljoner ukrainare drabbas av internetblockeringen, som utgör en del av Ukrainas sanktioner mot Ryssland.

Beslutet att blockera internetsidorna, som ska ha sin bas i Ryssland, fattades av Ukrainas president Petro Porosjenko och är ytterligare en i raden av de ekonomiska sanktioner som den ukrainska regeringen har delat ut till Ryssland.

Annons:


Bland de sociala medier och internettjänster som stängs ner finns det sociala nätverket VK, som har 15 miljoner användare bara i Ukraina. Även den populära sökmotorn och e-postklienten Yandex stängs ner liksom it-säkerhetsföretaget Kaspersky och Mail.ru, rapporterar BBC.

Yandex och VK är två av de mest besökta internetsidorna i Ukraina och miljontals Ukraina riskerar att förlora värdefull information och blockeras från sina sociala kontakter när sidorna nu görs oåtkomliga i Ukraina.

Beslutet har rört upp en hel del kritik bland ukrainare.

En stor turistbyrå i Ukraina skriver till sina kunder att de finns på Facebook också och att de inte vill tappa kontakt med sina kunder på grund av blockeringen av VK

Även Reportrar utan gränser har kritiserat massblockeringen. Journalisten Oksana Romanyuk säger att de ekonomiska sanktionerna som skall vara skälet till blockeringen i själva verket fungerar som en sanktion emot ukrainarna.

En namninsamling pågår som vänder sig mot blockeringen

Det är oklart om blockeringen av internetmedierna kan implementeras fullt ut. Detta då åtgärden kan visa sig vara för tekniskt komplicerad för att genomföra, rapporterar BBC.

 

 

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • salrol

  Ukrainarna får lära sig koppla upp via proxy! Då blir det avsevärt svårare för tyrannerna.

  • Annemarie G Wouda

   Det skulle jag vilja lära mig vid tillfälle, om du har tid att skriva ett pm till mig och tala om hur man gör. Det vore jag tacksam över, ingen brådska bara om du vill och har tid.

   • salrol

    Jag återkommer i frågan. Behöver skriva detta PM först. Enklare att bara “hacka”, som jag brukar göra!

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend