Miljontals ukrainare drabbas av statlig massblockering – mejl och sociala medier otillgängliga

publicerad 18 maj 2017

I Ukraina har landets regering beslutat att stänga ner flera av landets mest besökta internetsidor och e-posttjänster. Över 15 miljoner ukrainare drabbas av internetblockeringen, som utgör en del av Ukrainas sanktioner mot Ryssland.

Beslutet att blockera internetsidorna, som ska ha sin bas i Ryssland, fattades av Ukrainas president Petro Porosjenko och är ytterligare en i raden av de ekonomiska sanktioner som den ukrainska regeringen har delat ut till Ryssland.

Bland de sociala medier och internettjänster som stängs ner finns det sociala nätverket VK, som har 15 miljoner användare bara i Ukraina. Även den populära sökmotorn och e-postklienten Yandex stängs ner liksom it-säkerhetsföretaget Kaspersky och Mail.ru, rapporterar BBC.

Yandex och VK är två av de mest besökta internetsidorna i Ukraina och miljontals Ukraina riskerar att förlora värdefull information och blockeras från sina sociala kontakter när sidorna nu görs oåtkomliga i Ukraina.

Beslutet har rört upp en hel del kritik bland ukrainare.

En stor turistbyrå i Ukraina skriver till sina kunder att de finns på Facebook också och att de inte vill tappa kontakt med sina kunder på grund av blockeringen av VK

Även Reportrar utan gränser har kritiserat massblockeringen. Journalisten Oksana Romanyuk säger att de ekonomiska sanktionerna som skall vara skälet till blockeringen i själva verket fungerar som en sanktion emot ukrainarna.

En namninsamling pågår som vänder sig mot blockeringen

Det är oklart om blockeringen av internetmedierna kan implementeras fullt ut. Detta då åtgärden kan visa sig vara för tekniskt komplicerad för att genomföra, rapporterar BBC.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!