Microsoft-chef: Orimligt att inte sälja teknik för ansiktsigenkänning till myndigheter

publicerad 1 mars 2019
- av Markus Andersson

Microsoft vill fortsätta kunna sälja teknik för ansiktsigenkänning till olika myndigheter. Detta trots att ett flertal olika organisationer för mänskliga rättigheter har varnat för att att tekniken kan användas till förtryck och statlig övervakning.

Mer än 85 organisationer för mänskliga rättigheter skrev i januari till Microsoft, Amazon och Google och vädjade om att dessa skulle sluta sälja teknik för ansiktsigenkänning till olika myndigheter. Detta eftersom man fruktar att de kommer användas för statlig övervakning av medborgarna och utgöra potentiella hot mot politiska dissidenter, aktivister, invandrare och andra grupper.

Microsoft-chefen Brad Smith menar dock att det vore ”grymt” att sluta sälja den här typen av teknik till myndigheter och att den typen av åtgärder är att ”gå alldeles för långt”, enligt Business Insider.


Annonser:


Anledningen som han uppgav var att tekniken även säljs till sjukhus som använder den för att upptäcka vissa sällsynta diagnoser, som DiGeorges syndrom.

Jag förstår inte argumentationen att företag ska undvika all licensiering till samtliga myndigheter oavsett syftet, konstaterar han.

Microsoft-chefen Brad Smith. Foto: Hecker/MSC

Brad Smith lyfte också fram att tekniken ska ha använts för att hitta försvunna barn i Indien, något som dock motsägs av indiska myndigheter som menar att tekniken inte har haft någon effekt överhuvudtaget och inte hjälpt till att lösa något fall.

Många är kritiska och menar att incitamenten för att missbruka tekniken är så pass stora att eventuella positiva användningsområden inte kan väga upp farorna som tekniken är förknippad med.

Vi står vid ett vägskäl med ansiktsövervakningen och de val som dessa företag nu väljer att göra kommer att avgöra huruvida nästa generation tvingas känna rädsla för att spåras av regeringen för att de deltagit i en protest, besökt religiösa platser eller bara levt sina liv, varnar Nicole Ozer från American Civil Liberties Union.

Till saken hör att även Smith själv tidigare har uttryckt tankar kring hur tekniken för att känna igen ansikten skulle kunna missbrukas och hur det är viktigt att vara försiktig med den typen av teknik.

Ansiktsigenkänningsanden har så att säga just börjat framträda ur flaskan. Om vi inte agerar så riskerar vi att vakna upp om fem år och upptäcka att tjänster för ansiktsigenkänning har spridits på sätt som förvärrar olika samhällsfrågor. När så sker kommer den typen av utmaningar bli mycket svårare att återförsluta i flaskan.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.