Meta betalar 7,5 miljarder i rekordförlikning

publicerad 23 december 2022
- av Markus Andersson
Metas grundare och vd Mark Zuckerberg.

Facebooks moderbolag har nått en rekordförlikning efter att det uppdagats att man utan tillstånd och användarnas kännedom delat med sig av dessas privata information till tredje part.

Rättsprocessen har pågått sedan 2018 och enligt Reuters väljer nu Meta att betala motsvarande 7,5 miljarder kronor för att en gång för alla bli av med grupptalan, och det handlar enligt experter om det största belopp som företaget någonsin betalat i denna typ av process.

Att man förlikas innebär att rättsprocessen mot bolaget läggs ner och Meta har inte medgivit att man gjort något som helst fel – utan hävdar istället i ett uttalande att förlikningen är den bästa lösningen för aktieägarna.

I flera års tid har det varit känt att Facebook gav den brittiska politiska konsultfirman Cambridge Analytica tillgång till personlig data från uppemot 87 miljoner användare på Facebook – utan att dessa givit sin tillåtelse eller kände till vad som pågick. Informationen ska sedan bland annat ha använts för att kartlägga väljare och skicka ut riktad politisk propaganda till dessa.

När skandalen med Cambridge Analytica och Facebook uppdagades inleddes snart också flera federala utredningar mot Facebooks sekretesspraxis och flera stämningsansökningar riktades mot bolaget. Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg kallades också till kongressen för utfrågning.

Under de senaste tre åren har vi förnyat vår strategi för integritet och implementerat ett omfattande integritetsprogram”, hävdar Meta i ett uttalande.

Användarnas advokater har i rätten argumenterat för att Facebook vilselett dessa och fått dem att tro att de har kontroll och bestämmanderätt över sin egen personliga data – när Facebook i verkligheten låtit tusentals utomstående ta del av denna.

Facebooks jurister har å andra sidan hävdat att användarna inte har något legitimt integritetsintresse i den information som de delat med vänner och bekanta på sociala medier.

När förlikningen stod klar var advokaterna som representerade användarna mycket nöjda och beskrev händelsen som ”historisk”. För Meta verkar däremot förlikningen inte bli något avslut då man är föremål för flera liknande utredningar och även står inför en stämningsansökan från Washington D.C:s chefsåklagare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!