Mediejätte stoppar kommentarer – för att ”skydda allmänhetens sköra psykiska hälsa”

publicerad 18 juni 2021
  CBC-kontor i Toronto.

  Kanadensiska CBC har nu valt att stoppa alla möjligheter att kommentera på deras Facebook-sida i en månad. Man motiverar detta med att många kanadensare lider av en skör psykisk hälsa och måste skyddas från hat och elaka kommentarer.

  I ett pressmeddelande skriver man att det finns ”omfattande bevis” för att många kanadensare mår psykiskt dåligt efter 16 månader med nedstängningar och coronarepression och att detta även gäller journalister.

  CBC hävdar att vissa typer av artiklar man skriver skapar reaktioner i form av ”hatiska kommentarer” och exemplifierar även med att länka en berättelse om journalister som berättar om hur traumatiserade de blivit av att skriva om den så kallade coronapandemin. Därtill nämner man också att man inte har möjlighet eller viljan att lägga tid på att moderera sitt kommentarsfält i den utsträckning som krävs.
  Man hävdar att även enskilda journalister utsätts för ”trakasserier” på sociala medieplattformar och att detta ökat sedan coronakrisen tog sin början och beskriver Twitter som en ”kloakbrunn av hat” mot yrkeskåren. Man påpekar att särskilt icke-vita och kvinnliga journalister är utsatta och att det hela är att betrakta som ”ett hot mot yttrandefriheten och demokratin”.

  För att yttrandefriheten enligt mediejätten inte ska hotas och för att skydda vad man påstår är allmänhetens bräckliga psykiska hälsa så väljer man nu alltså att stänga av alla möjligheter att kommentera i en månads tid.

  Det är en sak för våra journalister att hantera toxiskt beteende på dessa plattformar. Det är en annan för vår publik som försöker engagera sig i eller diskutera vår journalistik att möta det på plattformar som Facebook och Twitter, där de nästan är garanterade att konfronteras med hat, rasism och övergrepp”, hävdar man.

  Det är oklart om det finns några planer att förlänga kommentarsförbudet även efter att en månad har passerat.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!