Medicinsk apartheidpolitik blir verklighet i Danmark

Coronarepressionen

publicerad 4 maj 2021
- av Markus Andersson
Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Danmark blir nu först i Norden med att implementera medicinsk apartheid och bekräftar nu att de som inte låter sig injiceras med något av covidvaccinerna ska vägras tillträde till musiklokaler, teatrar och biografer. De får heller inte äta på restauranger, träna på gym eller ägna sig åt någon inomhusidrott.

I dansk och svensk media beskrivs den totalitära apartheidpolitiken orwellskt som att det danska samhället åter ”öppnar upp”, men i praktiken har folketinget beslutat att från och med nu villkora landets tidigare grundlagsskyddade fri- och rättigheter med de digitala pass som ska tilldelas personer som lyder statens medicinska påbud.

Det handlar bland annat om att musiklokaler, gym, teatrar och biografer förvisso ”öppnar upp” – men bara för de danska medborgare som kan visa upp sina ”vaccinationspass” – övriga ska även i fortsättningen utestängas från samhällslivet. Även av den som vill sitta och äta på restaurang inomhus kommer det kontroversiella covidpasset också att avkrävas och samma sak gäller för inomhusidrott och gymlokaler.

För festivaler och större kultur- och idrottsevenemang kommer upp till 2000 gäster att tillåtas – men dessa ska vara indelade i olika sektioner med maximalt 500 i varje om det handlar om sittande publik eller 200 i varje sektion om publiken står upp. Dessa gränser kan senare under sommaren och hösten höjas till 5000 eller 10 000 personer, meddelar den danska regeringen.

Vad gäller det drakoniska församlingsförbudet blir detta kvar fast i modifierad form – numera tillåter staten att upp till 25 personer ska få träffas inomhus och 75 personer utomhus. För gym och annan inomhusträning gäller likaledes gränsen på 25 personer. Kontaktsporter är fortsatt helt förbjudna för danskar mellan 18 och 70 år, rapporterar News Øresund.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!