Linux startar öppet ”metaversum”

publicerad 29 januari 2023
- av Sofie Persson
Japan-inspirerad park i det kända metaversumet Second Life.

Linux har påbörjat ett arbete med att starta en öppen virtuell verklighet eller så kallat metaversum som ska vara tillgängligt för alla. Flera företag inom IT har redan anslutit sig till projektet.

Virtuella verkligheter, eller metaversum, har blivit alltmer vanliga de senaste åren. Det mest kända är Mark Zuckerbergs Meta som arbetar med att ta fram ett som ska fungera som social plattform.

Nu har även Linux Foundation påbörjat ett initiativ man kallar för Open Metaverse Foundation. Som namnet antyder handlar det om en virtuell verklighet som är plattformsoberoende och företagsneutralt.

Potentialen för ett öppet Metaverse är enorm. Det kan vara lika effektfullt som World Wide Web, men bara om vi driver det tillsammans. När det är som bäst kan det vara en ständigt föränderlig men ihållande, uppslukande upplevelse som finns både mellan och inuti den digitala och verkliga världen. För att Metaversen verkligen ska blomstra måste den vara en öppen Metaverse för alla”, skriver man på hemsidan för projektet.

Redan i nuläget har man fått med sig ett flertal företag som exempelvis Chainhub Foundation, Cloud Native Computing Foundation, OpenSDV och Verikon. Linux menar att företagen har mycket kunskap kring bland annat AI, molntjänster och säkerhet som ska kunna bidra till det öppna metaversumet.

När en lansering kan ske är oklart eftersom projektet ännu är i startgroparna.

Den som är intresserad av att läsa mer om projektet kan bland annat titta in på Sweclockers forum.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.