Linux fördubblar sina marknadsandelar – på en månad

publicerad 14 maj 2020
- av Markus Andersson
Användandet av Ubuntu har ökat kraftigt den senaste månaden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På bara en månad har antalet användare av Linux-baserade operativsystem ökat från 1,36 till 2,87 procent av det totala användandet. Och det är Ubuntu som driver på den markanta ökningen.

Ubuntu har själva gått igenom NetMarketShare’s siffror och kommit fram till att användandet av Ubuntu som operativsystem ökade från 0,27 procent i mars till 1,89 i april. Förutsatt att siffrorna speglar verkligheten är det en spektakulär ökning med nästan 600 procent på bara en månad.

Flera förklaringsmodeller har tagits fram för att förklara den anmärkningsvärda tillväxten av Linux-användare, exempelvis att ökningen beror på att människor arbetar hemifrån och att karantäner har gjort att människor som sedan tidigare velat pröva Linux nu fått tid att göra det.

I ett pressmeddelande skriver dock Ubuntu att även om mätverktyg kan ha fel och vara öppna för tolkning så är det likväl ett faktum att Linux-baserade operativsystem är betydligt mer populära bland allmänheten än vad som vanligtvis framkommer i rapportering och undersökningar.

– Den mest sannolika förklaringen om detta stämmer är att människor har mer tid just nu och många har velat testa Linux men inte haft tid att experimentera och lära sig vad som behövs för en positiv erfarenhet. Dessutom är Linux mycket starkare än vad det var förra året eftersom spelande på Linux fortsätter förbättras, något som garanterat genererar intresse. Många spelare använder Windows som plattform för att de inte har något val. Coronapandemin och nedstängningen har också inträffat samtidigt som flera omfattande Linux-släpp vilket också bör ha genererat intresse, konstaterar en Linux-användare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!