Läcka: Facebook har utvecklat kod för att censurera konservativa röster

publicerad 4 mars 2019
- av Markus Andersson

Nyligen läckta uppgifter visar att Facebook censurerar och minskar spridningen för konservativa och invandringskritiska inlägg, inte bara genom mänskliga moderatorers agerande utan även genom inlagd kod som har som syfte att minska dissidenters räckvidd på plattformen.

Metoden som kallas för ”deboosting” eller “Action Deboost Live Distribution” går ut på att göra det svårare för aktörer som Facebook av olika skäl ogillar att nå ut med sina inlägg. Detta genom att det inte går att dela deras inlägg, gilla dem, eller sprida dem vidare via andra sociala medier. En slags skuggbannlysning där de drabbade själva inte förstår varför deras inlägg gått från att få mycket uppmärksamhet och feedback till liten eller ingen alls.

Project Veritas som tagit del av en visselblåsares uppgifter skriver på sin sajt att Facebook rutinmässigt arbetar för att trycka ner och minska konservativa Facebook-sidors inflytande. Enligt en visselblåsare som arbetat för Facebook var sidor och profiler som mediejätten ville få minskad spridning på märkta med ActionDeBoostLiveDistribution.

– Jag fick se den här beteckningen på flera olika konservativa sidor. Första gången jag såg det var det på ett konto jag inte kommer ihåg, men när jag väl börjat leta efter den så noterade jag den på Mike Cernovichs sida, på Steve Crowders sida och på Daily Callers sida, berättar läckan.

Den konservativa profilen Steve Crowder har tidigare fått sin sida censurerad av Facebook och hans advokat kallar enligt Project Veritas de nya uppgifterna om ytterligare för censur för ”djupt problematiska”.

Enligt visselblåsaren som för övrigt fått sparken från Facebook efter att ha läckt information om sociala mediers metoder att censurera meningsmotståndare är nästan inga vänstersidor eller vänsterprofiler drabbade av deboosting. Metoden verkar primärt användas mot konservativa, nationalistiska och andra budskap som brukar klassas som högerorienterade.

En annan ”tagg” som visselblåsaren påträffat på konservativa debattörers sidor kallas för Sigma och är ett artificiellt intelligenssystem som togs fram av Facebook för att blockera inlägg som handlade om självmord och självskadebeteende. Systemet verkar dock ha fått helt nya syften och nu istället för att rädda liv så används det för att blockera högerdebattörer.

För mindre än ett år sedan utfrågades Facebooks grundare Mark Zuckerberg om politisk censur på plattformen. Zuckerberg konstaterade att Silicion Valley förvisso var en väldigt vänstervriden plats, men hävdade samtidigt att han försökte se till att man var opartiska och politiskt neutrala i sitt arbete.

 

Intervjun med visselblåsaren går att se i sin helhet nedan:

 

Källa: Project VeritasLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.