Kinesiska spionchipp upptäckta i datorhårdvara som levererats till amerikanska företag

publicerad 5 oktober 2018
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Spionchipp med storleken av ett riskorn har upptäckts blivit inplanterade i servrar som levererats till amerikanska företag. Chippen skall ha inplanterats i samband med tillverkningen av grupper kopplade till den kinesiska regimen, rapporterar Bloomberg.

Det handlar om ett 30-tal amerikanska företag som skall ha blivit drabbade av de spionchippade servrarna, däribland Apple och Amazon. En stor del av världens tillverkning av hårdvara för elektronik, datorer och mobiltelefoni är koncentrerad till Kina. Trots att själva produkterna är utvecklade av västerländska företag monteras de slutligen i Kina där produktionskostnaderna är låga.

I det aktuella fallet handlar det om servrar som tillverkats i kinesiska fabriker för amerikanska företags räkning, men som sedan inplanterats med spionchipp innan leverans.

Rapporten som publicerats av Bloomberg avslöjar den tre år långa och hemligstämplade utredning som påvisar att grupper med kopplingar till den kinesiska regimen ligger bakom inplanteringen. Det skall handla om servrar som levererades under 2015 till ett 30-tal amerikanska företag.

Bild på den aktuella servermodellen ifrån tillverkaren Supermicro som chippet monterats på

Spionchippet, som inte är större än ett riskorn, hade som funktion att anonymt kunna förmedla information ifrån datorservern som de varit monterade på.

Rapporten har fått stor internationell uppmärksamhet och företag i branschen uppges vara bestörta över upptäckten.

Amazon förnekar dock kategoriskt att deras system överhuvudtaget är eller har varit påverkade av eller utsatta för modifierad hårdvara och betonar också att de inte medverkat i amerikanska myndigheters utredning i fallet.

Samtidigt avslöjade Snowden redan i samband med att han visselblåste om amerikanska myndigheters massövervakning av sina egna medborgare att den amerikanska underrättelsetjänsten redan tillämpat liknande metoder mot både enskilda politiker och utländska regeringar.

I dessa fall handlade det om att bland andra CIA genom övervakning kunnat upptäcka och “genskjuta” leveranser av elektronik såsom TV-apparater som skall levereras till utländska regeringar för att implantera spionapparatur i dem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!