Kinesiska hackare fick Teslabil att köra i mötande körfält

publicerad 9 april 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare från Keen Labs i Kina, en av av de mest respekterade forskningsenheterna i världen med inriktning på cybersäkerhet har framgångsrikt lyckats hacka systemet för autopilot på en Tesla Model S och fått bilen att köra mot trafiken i mötande körfält.

Hackarna använde olika typer av attacker för att förvirra och störa systemet som analyserar och känner igen vilket körfält som bilen ska använda, skriver RT.

Genom att skapa falska vägmarkeringar lyckades hackarna lura systemet att bilen körde i rätt fil fast den i själva verket hade bytt till den tillhörandes mötande trafik.

Vårt experiment bevisade att den här arkitekturen har säkerhetsrisker”, konstaterade Keen Labs i ett skriftligt uttalande och menade vidare att ett system för att känna igen omvända körfält är nödvändigt för automatisk körning på vägar som inte är stängda.

En talesperson för Tesla säger till RT att forskningen ”inte är ett realistiskt bekymmer” eftersom föraren enkelt kan ta kontroll över autopilot-systemet för att undvika att krascha in i mötande trafik.

Det är heller inte första gången som Tesla har problem med sina bilar. 2016 kunde hackare manipulera Model S-bilarnas bromssystem under körning från ett avstånd av två mil. Även vindrutetorkare, backspeglar och bagagelucka kunde påverkas genom en bärbar dator.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!