IT/Övervakning

Kinesiska hackare fick Teslabil att köra i mötande körfält

Forskare från Keen Labs i Kina, en av av de mest respekterade forskningsenheterna i världen med inriktning på cybersäkerhet har framgångsrikt lyckats hacka systemet för autopilot på en Tesla Model S och fått bilen att köra mot trafiken i mötande körfält.

Hackarna använde olika typer av attacker för att förvirra och störa systemet som analyserar och känner igen vilket körfält som bilen ska använda, skriver RT.

Annons:

Genom att skapa falska vägmarkeringar lyckades hackarna lura systemet att bilen körde i rätt fil fast den i själva verket hade bytt till den tillhörandes mötande trafik.

Vårt experiment bevisade att den här arkitekturen har säkerhetsrisker”, konstaterade Keen Labs i ett skriftligt uttalande och menade vidare att ett system för att känna igen omvända körfält är nödvändigt för automatisk körning på vägar som inte är stängda.

En talesperson för Tesla säger till RT att forskningen ”inte är ett realistiskt bekymmer” eftersom föraren enkelt kan ta kontroll över autopilot-systemet för att undvika att krascha in i mötande trafik.

Det är heller inte första gången som Tesla har problem med sina bilar. 2016 kunde hackare manipulera Model S-bilarnas bromssystem under körning från ett avstånd av två mil. Även vindrutetorkare, backspeglar och bagagelucka kunde påverkas genom en bärbar dator.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!