IT/Övervakning

Kaspersky Lab fryser samarbeten med Europol efter Europaparlamentets utspel

Det ryska datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab fryser nu sitt samarbete med Europol. Detta efter att Europaparlamentet pekat ut företagets produkter som “skadliga”.

I onsdags antog Europaparlamentet en resolution som uppmanar EU:s alla institutioner att granska sina säkerhetsprodukter och “förbjuda de som har bekräftats vara skadliga, till exempel Kaspersky Labs”.
Som ett resultat av resolutionen har nu Kaspersky Lab beslutat att avbryta alla samarbeten med Europol. Kaspersky Labs vd Eugene Kaspersky kritiserar EU-resolutionen i ett utspel på Twitter och understryker att de i 20 års tid samarbetat med polismyndigheter för att underlätta gripandet av cyberbrottslingar.

Han menar att samarbetet kommer att vara fryst tills att Europaparlamentet dragit tillbaka sin resolution.

Kaspersky Lab skriver att man varje dag skyddar européer ifrån 320 000 skadliga hot och attacker. Antalet användare världen över uppgår till över 400 miljoner privatpersoner och 270 000 företag och organisationer.

Kaspersky Lab grundades i Moskva för 20 år sedan och är ett av världens ledande antivirus- och datasäkerhetsföretag.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!