Judisk makt-aktivistens censurkrav: Radera Telegram från App Store

publicerad 21 januari 2021
- av Markus Andersson
Marc Gisberg menar att Telegram orsakat honom "emotionell skada" som jude och vill ha ekonomisk kompensation för det.

Organisationen The Coalition for a Safer Web och dess ordförande Marc Ginsberg kräver att Apple raderar den populära och integritetsvänliga meddelandeappen Telegram från applikationsbutiken App Store. Den censurivrande gruppen motiverar detta med att Telegram bland annat orsakar judar ”emotionell skada” på grund av att det finns ”antisemiter” och ”vita rasister” bland appens 500 miljoner användare.

Den Washingtonbaserade organisationens ordförande Marc Ginsberg har tidigare varit USA:s ambassadör i Marocko och har mellan 1978 och 1981 också agerat presidentrådgivare gällande Mellanösternpolitik. Han hävdar att Apple måste ta bort Telegram eftersom dessa brutit mot användaravtalet och meddelar att man nu också lämnat in en stämningsansökan där man för fram problematiken med att vita nationalister finns på plattformen som han menar ”underblåser antisemitism” och påstår samtidigt att Apple skulle ignorera detta faktum.

Telegram fungerar för närvarande som den föredragna kommunikationskanalen för nazister och vita nationalister där de underblåser antisemitisk och antisvart uppvigling under de pågående protesterna runt om i USA”, hävdar man.

Bakgrunden påstås även vara att Telegram, precis som Facebook, Youtube och Twitter, använts för att organisera protesterna vid Kapitolium tidigare i januari.

Ginsberg menar vidare att Telegram riskerar att bli en ”ännu större” grogrund för påstått extremistiskt innehåll eftersom många amerikaner valt att flytta till Telegram från Twitter-konkurrenten Parler när denna nyligen stängdes ner från Apples och Googles butiker.

Ex-ambassadören hävdar också att det faktum att Apple ännu inte har plockat bort Telegram har gett honom ”emotionell ångest”, eftersom han själv är av judisk börd. Han menar att Apple genom att inte omedelbart censurera Telegram har orsakat honom själslig och emotionell skada som bör kompenseras med 75 000 dollar – en summa som han nu alltså stämmer Apple på.

Aktivisten påstår också att Apple genom att inte radera Telegram är medskyldiga till religiösa hot som Ginsberg och hans familj påstås ha fått och att han nu fruktar för sitt liv.

Ginsbergs organisation låter meddela Washington Post att man planerar att lämna in en liknande stämningsansökan även mot Google. Huruvida den själsliga och emotionella skada som Google vållat Ginsberg ligger på samma nivå som den skada som Apple påstås ha orsakat är dock oklart.

Telegram är en krypterad meddelandetjänst om i början på januari 2021 hade 500 miljoner aktiva medlemmar. Enligt företagets vd Pavel Durov anslöt sig 25 miljoner nya användare på bara 72 timmar under årets första vecka.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!