Inspelat möte avslöjar Säpos metoder

Sveriges Säkerhetspolis (Säpo) pressar teleoperatören Bahnhof med påstådda terrorattacker som ska äga rum i Stockholm. Dolda inspelningar från samtal mellan Bahnhof och Säpo visar hur Säpo tar till tvivelaktiga metoder för att få tag i abonnenternas data.

publicerad 17 december 2013
Flera operatörer kritiserar Säkerhetspolisen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur Säpo försöker få direkttillgång till abonnenters telefon- och mejluppgifter hos flera mobiloperatörer. I ett smyginspelat möte mellan Bahnhof och Säpo.

Det är Bahnhofs vd Johan Karlung som i smyg spelat in mötet mellan Säpo och Bahnhof. På inspelningen hörs hur Säpos Kurt Alavaara pressar Karlung, som ifrågasätter den helautomatiska överföringen av abonnenters telefon- och mejluppgifter. Det avslöjar Ekot.

bahnhof

– Vi misstänker en terrorattack i Stockholms city och får in information som gör att det är värdefullt för oss att undanröja. Och det här får vi på fredag kväll klockan 20 utanför kontorstid, säger Alavaara på mötet och fortsätter:

– Svaret, med manuell hantering, innebär att vi får leveransen på måndag förmiddag. Då smäller det i Stockholm city med 800 döda. Jag tror inte att man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden.

Säpo försöker under mötet locka Bahnhof att godkänna att Säpo kan få direktåtkomst genom att försäkra operatören om att abonnenterna inte behöver få veta på vilket sätt som samarbetet mellan operatörerna och Säpo går till.

Andra operatörer känner igen retoriken från Säkerhetspolisen.

Absolut. Och det är direkt olustigt för oss som operatörer, som försöker ta kundernas integritet på allvar, att bli föremål för sådana här påtryckningar från svenska myndigheter, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige, till TT.

Säpo motiverar den automatiska hanteringen med att det finns stunder då operatörerna inte lämnar ut uppgifter. Säpo stödjer sig på nya regler från EU:s datalagringsdirektiv, som är omdiskuterat och ifrågasatt.

 

 

Läs även:
Polisen kan enklare få privatpersoners datatrafik
Bahnhof satsar på svensk datalagring

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!