MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Insider om Googles politiska påverkansoperationer: “Man spelar Gud”

publicerad 26 oktober 2020
- av Markus Andersson
Ritesh Lakhar skräder inte orden om techjättens politiska påverkansoperationer.

Den politiska vridningen på Google är total, menar Ritesh Lakhar som är en högt uppsatt medarbetare på företaget. I en hemlig inspelning avslöjar han att techjätten aktivt raderar påstådd desinformation från Donald Trump – men att man samtidigt låter propaganda och lögner från hans politiska motståndare ligga kvar.

När Donald Trump vann valet 2016 satt Google-anställda och grät i korridorerna och erbjöds senare terapi för att hantera valutgången, berättar Lakhar, som är teknisk programansvarig på Google’s avdelning för molntjänster. I inspelningen beskriver han grundarna av Google som ”ultravänster” och  berättar att han känner sig kvävd på sin arbetsplats på grund av den extrema vänsterpolitiska vridningen på företaget och bland dess anställda.

– Å ena sidan har du den här professionella eller oprofessionella attityden, men å andra sidan så har du en attityd som är ultravänster och hela din existens ifrågasätts, säger han.

Han menar att Google utövar en ofattbar kontroll över vilken information det amerikanska folket får ta del av och inte.

– Det är som att man spelar en selektiv gud.

Lakhar påpekar också att företaget aktivt använder sig av dubbla måttstockar och att Google aktivt raderar påstådd desinformation från Donald Trump och hans allierade – men i de fall Joe Biden eller någon annan inom demokraterna säger något liknande så får deras uttalanden ligga kvar.

– Om Trump vinner så kommer det att bli upplopp här, raljerar han.

Vidare säger han också att makten ligger i sökresultaten och algoritmerna och att om någon söker på ”Donald Trump så kommer nästan alla resultat som visas att vara negativa, men om man istället söker på Joe Biden så visas positiva resultat upp istället.

 

Google-medarbetaren menar att sökmotorn på inget sätt är neutral och att det bland annat går att ”muta” företaget genom att erbjuda dem stora summor pengar för att vissa särskilda sökresultat ska komma fram när du söker på vissa fraser.

Lakhar har en bakgrund inom flera industriella och medicinska företag och menar att ingen av dem har den utpräglade politiskt vänstervridna kultur som präglar Google.

– Här är det som att dina politiska åsikter betyder mer än ditt arbete.

Han beklagar sig också över att Google aktivt arbetar för att lära kinesiska programmerare hur man utför amerikanska arbeten på exempelvis Google och berättar att han själv varit i Kina för Googles räkning för att utbilda personal som på sikt kommer att ersätta de amerikanska anställda.

Lakhar förklarar att han personligen vill lämna Google, delvis på grund av den toxiska miljön på arbetsplatsen men också för att sökmotorn raderar allt kontroversiellt och politiskt inkorrekt material.

– Vi har en yttrandefrihet. Båda sidor måste få ut sina åsikter, konstaterar han och menar vidare att Googles riktlinjer är något han moraliskt och etiskt inte kan omfatta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend