IBM helomvänder efter raskravallerna – avvecklar all forskning om ansiktsigenkänning

publicerad 13 juni 2020
- av Markus Andersson
IBM:s högkvarter i Kanada.

IBM lägger ner all forskning och utveckling inom teknik för ansiktsigenkänning. Detta efter att företaget kommit fram till att man inte vill att teknologin ska användas för massövervakning och rasprofilering.

Vi anser att det är dags att inleda en nationell dialog kring huruvida teknologi för ansiktsigenkänning egentligen bör användas av polismyndigheter”, skriver bolagets vd Arvind Krishna till den amerikanska kongressen, och meddelar samtidigt att man omedelbart slutar tillhandahålla tjänster av det här slaget.

Teknikjätten kommer med sitt besked efter de omfattande protester och raskravaller som drabbat USA efter att den afroamerikanske mannen George Floyd dött under ett polisingripande.

IBM motsätter sig bestämt och kommer inte att ha överseende med att någon teknik, inklusive ansiktsigenkänning från andra tillverkare, används för massövervakning, rasprofilering, brott mot mänskliga rättigheter eller något annat syfte som strider mot våra värderingar”, skriver Arvind Krishna vidare.

Teknik för ansiktsigenkänning har länge fått stark kritik för att den hotar den personliga integriteten och kan leda just till godtycklig spårning och massövervakning, vänsteraktivister har också påpekat att tekniken är dålig på att särskilja icke-vita människor från varandra och att den är direkt rättsosäker.

Insatta i företaget menar dock att IBM inte har tjänat några större pengar på ansiktsigenkänningen och att beslutet mycket väl kan ha tagits av rent ekonomiska motiv, skriver MSN.

Tidigare i år kunde Nya Dagbladet rapportera om att Clearview AI – ett annat företag för ansiktsigenkänning har fått sin databas hackad och att hela kundlistan, information om användarkonton och deras sökhistorik och annan känslig data kommit i orätta händer.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!