IT/Övervakning

Hjälp Nya Dagbladet att gå igenom CIA-dokumenten!

Publicerad 8 mars 2017

Läckan på över 8000 dokument är ett övermäktigt material för en liten redaktion som arbetar ideellt. Vi uppmanar därför läsare att hjälpa till att gå igenom dokumenten och peka ut graverande delar i dem.

Vill du verka medborgarjournalist? Ladda ned dokumenten och hjälp till att gå igenom dokumenten för att hitta och lyfta fram den information som har störst allmänintresse.

Både Wikileaks själva och visselblåsaren Edward Snowden som också tagit del av dokumenten pekar på att dokumenten innehåller en rad graverade bevis på allvarliga säkerhetshål i programvaror som Microsoft Windows, mobiltelefoner som Iphone med mera.
Läckan på 8761 dokument är omfattande och kräver viss teknisk insikt och kunskap för att kunna sätta sig in i. Wikileaks har i sitt förarbete skapat ett index som kan vara till stöd för att hitta de mest graverande delarna i läckan.

Den som vill hjälpa redaktionen att hitta intressanta delar att lyfta ut i dokumenten kan agera medborgarjournalist.

Så här går du tillväga för att ladda ned dokumenten:

  1. Ladda ned och installera en bittorrent-klient t.ex. qBittorrent, samt 7-zip som bygger på öppen källkod.
  2. Ladda ned torrent-filen från Wikileaks som innehåller dokumenten i en ca 500Mb stor arkivfil med hjälp av qBittorrent.
  3. När arkivfilen är nedladdad, öppna filen med 7-zip och ange följande lösenord för att öppna det krypterade arkivet:

SplinterItIntoAThousandPiecesAndScatterItIntoTheWinds

 

Kontakta redaktionen om du hittar värdefulla tips och dokumenthänvisningar. Om möjligt, bearbeta gärna informationen i ett format så att de med mindre teknisk kunskap pedagogiskt kan förstå.

Vi är tacksamma för att hjälp! 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • CIA
  • Vault 7