IT/Övervakning

Googles nya policy: Kritisera inte projekt och prata inte politik

Sundar Pichai är verkställande direktör för Google Inc.

I kölvattnet av skandaler och läckta dokument släppte Googles under fredagen nya riktlinjer för anställdas interna kommunikation. Från och med nu ska anställda inte längre prata politik med varandra och man varnar personalen för att kritisera interna projekt om man inte har ”god information”.

Det framgår också att man stärker sina säkerhetsrutiner för att komma åt läckor och att det från och med nu räcker att klicka på en knapp i de interna kommunikationskanalerna för att flagga innehåll som hemligstämplat eller olämpligt, rapporterar Business Insider.
Att anställda inte längre ska prata politik med varandra internt beror på att Google vill slippa den polarisering som rått på arbetsplatsen och de hetsiga diskussioner som pågått i de interna forumen som splittrat arbetsstyrkan.

Att dela med sig av information och idéer till sina kollegor hjälper till att bygga en gemenskap. Att störa arbetsdagen genom rasande debatter över politik eller de senaste nyheterna gör det inte”, står det att läsa i de nya riktlinjerna.

Google skriver vidare att anställdas huvudsakliga uppdrag är att sköta det jobb de blivit anställda för, inte att spendera arbetstid med att debattera icke-arbetsrelaterade ämnen.

Enligt personer som sedermera lämnat Google ska det ha skett en hel del mobbning och trakasserier i de interna forumen där anställda som har haft en avvikande politisk inställning ska ha blivit utsatta och behandlats mycket illa.

Den andra nya regeln om att anställda varnas för att uttala sig negativt om företagsprojekt om man inte har ”god information” handlar enligt Business Insider om att man undvika kritik mot kontroversiella initiativ, som byggandet av en censurerad sökmotor för den kinesiska regimen. Google skriver i de nya direktiven att kritik mot företagets projekt kan skada allmänhetens förtroende för företaget och dess produkter.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!