Google spelade in 1000 barn

Övervakningssamhället

publicerad 20 juni 2024
- av Jan Sundstedt
Google är på nytt i blåsväder.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En läckt intern databas avslöjar tusentals integritetsincidenter hos Google mellan 2013 och 2018. Bland incidenterna finns inspelningar av barns röster och exponering av användaradresser i GPS-navigationsprogramvaran Waze (Google).

Enligt en rapport från 404 Media har en intern Google-databas som läckts avslöjat tusentals integritetsincidenter som inträffat under perioden 2013 och 2018, skriver Business Insider. Den läckta informationen skickades anonymt till 404 Media och avslöjar flera tillfällen där Googles integritetsåtgärder kan ha brustit.

Incidenterna rapporterades av anställda för mellan sex och nio år sedan och har, enligt en talesperson från Google, sedan dess granskats och åtgärdats.

Bland de mest anmärkningsvärda händelserna finns ett fall där en av Googles taligenkänningstjänster spelade in ljud från uppskattningsvis 1 000 barn under ungefär en timmes tid.

Ytterligare en incident involverade en miss med pixeleringen på YouTube, något som ledde till exponerade och ocensurerade bilder. Den läckta databasen avslöjade också att Googles Street View-algoritm sparade bilregistreringsskyltar.

Google hävdar förbättringar

En Google-talesperson hävdade i en kommentar till Business Insider att flera av de flaggade incidenterna i rapporten inte var faktiska incidenter, utan istället interna säkerhetssimuleringar eller falsklarm om produktfel.

Ansvariga uppger också att man “infört hundratals nya skyddsåtgärder under de senaste sex åren för att säkerställa användarsäkerhet och integritet“. Som exempel pekar man på ett tredjepartsproblem från en leverantör som företaget använde för anställdas resor samt bedrägeriförsök med WiFi-nätverk vid en branschkonferens.

Google uppger också att man sedan 2019 uppdaterat Youtubes policys kring barn och dataskydd. Vilket sägs begränsa datainsamling på videor gjorda för barn till endast det som behövs för att stödja tjänsten.

Företaget påpekar också att deras produkter “regelbundet genomgår oberoende verifiering av säkerhet, integritet och efterlevnadskontroller för att uppnå globala standarder”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!