Google lägger ner Stadia

publicerad 5 oktober 2022
- av Sofie Persson
Stadia blev inte någon succé.

Googles gamingtjänst Stadia kunde inte konkurrera med Microsoft och Playstation och läggs nu ner för gott. Alla som tidigare köpt hårdvaran eller spel kommer att få pengarna tillbaka.

I slutet av 2019 lanserade Google sin molngamingtjänst Stadia som var tänkt att kunna konkurrera med andra populära speltjänster som exempelvis Playstation Now eller Microsofts Xbox cloudgaming. Stadia fick dock redan från början skarp kritik från användare bland annat på grund av sitt innehållsbibliotek och bristen på lovade funktioner.

Nu meddelar Stadiachefen Phil Harrison att man kommer att lägga ner tjänsten helt, skriver han i ett blogginlägg. Harrison menar att trots att Stadia är byggd på en stark teknisk grund har det inte lockat användare som man förväntade sig från början.

Även om Stadias tillvägagångssätt för strömmande spel byggdes på en stark teknisk grund, har den inte fått den dragkraft hos användarna som vi förväntade oss, så vi har tagit det svåra beslutet att börja avveckla vår strömningstjänst”, skriver han.

Redan i februari 2021 meddelade man att skulle lägga ned den interna utvecklingen av spel för tjänsten, vilket skapade rykten om att tjänsten skulle läggas ner för gott. Google har dock slagit ner dessa rykten och så sent som i somras förnekade techjätten att Stadia skulle stängas ner. Istället menade man att nya spel skulle släppas.

Alla som köpt hårdvara och spel kommer att få pengarna tillbaka, och det kommer att vara möjligt att spela spelen man har i sitt bibliotek fram till den 18 januari 2023.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.