Google-ingenjör stal affärshemligheter – döms till fängelse

publicerad 17 augusti 2020
- av Sofie Persson
2015 Waymo Firefly på Datahistoriska museét i Mountain View, Kalifornien.

Den före detta Google-ingenjören Anthony Levandowski har nu dömts till 18 månaders fängelse efter att han stulit 14 000 dokument med affärshemligheter från Waymo för att sedan använda dem i sitt egna företag, rapporterar Techcrunch. Hans företag, Otto, sålde han sedan vidare till Uber med god vinst.

Förutom fängelsestraffet ska Levandowski betala hela 757 miljoner dollar i skadestånd till Waymo – ett Google-ägt företag med fokus på självkörande bilar. Därtill ska Levandowski också betala böter på 95 000 dollar.

Idag markeras slutet på en tre och ett halvt år samt en början på en lång väg att gå framåt. Jag är tacksam för min familj och mina vänner för deras fortsatta kärlek och stöd genom den här tuffa tiden, säger Levandowski i ett uttalande efter domen.

Anthony Lewandowski. Foto: Wikimedia Commons

Redan i mars dömdes Levandowski att betala 179 miljoner dollar i skadestånd efter att han värvat Waymo-anställda till sitt eget företag, eftersom det bröt mot hans anställningsavtal.

Levandowski slår samtidigt tillbaka med att begära ut 4,1 miljarder dollar från Uber, som han anser att inte har fullgjort all betalning från försäljningen av hans företag Otto. I slutändan kan han andra ord potentiellt komma tjäna mer än han förlorat, om han får rätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!