Google får 46 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin ställning

publicerad 19 september 2022
- av Markus Andersson

Google ska böta över 4 miljarder euro för konkurrensbrott gällande Android. EU-domstolen går i linje med EU-kommissionens beslut i frågan.

I en dispyt mellan EU och Google gällande sökmotorjättens mobila operativsystem Android har EU-domstolen fattat ett nytt beslut. Dispyten, som pågått sedan 2015, handlar om att Google tvingat hårdvarutillverkare som vill använda Android i sina enheter att förinstallera bland annat webbläsaren Chrome och Googles sök-applikation på telefonerna, skriver Sweclockers.

Redan 2018 fastställdes att Google genom detta gjort sig skyldiga till brott mot EU:s konkurrenslagar och att de skulle böta 4,34 miljarder euro, motsvarande 46 miljarder kronor, vilket överklagades av Google. Nu har EU-domstolen beslutat att Googles trots det ska betala sin bot. Summan har dock reducerats till 4,125 miljarder euro.

Vi är besvikna att domstolen inte avfärdade målet helt. Android har skapat mer valfriheter för alla, inte färre, och stöttar tusentals framgångsrika affärsverksamheter i Europa och runt om i världen”, skriver Google i ett uttalande.

Målet är dock inte helt överspelat. Google kan fortfarande överklaga beslutet till EU-domstolens högsta instans. Detta kan dock inte göras förrän tidigast om två månader och tio dagar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.