MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Google: Din e-post är inte privat

publicerad 15 augusti 2013

Internetjätten Google erkänner nu att användarna av deras e-posttjänst Gmail inte ska förvänta sig att man värnar om deras integritet, skriver brittiska The Independent.

Användare av Googles e-posttjänst Gmail bör inte ha några “berättigade förväntningar” på att deras e-postmeddelanden kommer att vara privata. Det har bolaget uppgett för en amerikansk domstol. Det var efter att flera personer fört en grupptalan mot Google som bolaget valde att göra uttalandet till domstolen.

Den amerikanska påtryckningsgruppen Consumer Watchdog har varit starkt kritiska till Googles internetövervakning och man menar att bolagets erkännande bevisar hur integritetskränkande Google egentligen är.

Att skicka ett mejl är som att ge ett brev till ditt postkontor. Man förväntar sig att posten levererar brevet till den adress som står skriven på kuvertet. Jag förväntar mig inte att brevbäraren kommer att öppna brevet och läsa det, säger en talesperson och fortsätter:

– När jag skickar ett mejl förväntar jag att det ska levereras till det avsedda Gmail-kontot. Varför skulle jag då förvänta mig att Google kommer att läsa igenom mejlets innehåll?

På onsdagskvällen försäkrade Google att man “tar våra användares integritet och säkerhet på största allvar”. Man klargjorde även att man byggt branschledande funktioner för säkerhet och integritet i Gmail, rapporterar The Independent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend