Google anställer tusentals åsiktspoliser – ska censurera på Youtube

publicerad 5 december 2017
Youtubes VD Susan Wojcicki berättar nu i ett blogginlägg om företagets planer på masscensur av videoklipp på plattformen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Youtubes vd meddelade under måndagen att man kommer anställa 10 000 personer för att ta bort material som “strider mot värdegrunden” efter att man fått hård kritik i media för att inte censurera tillräckligt mycket.

Under måndagen meddelade Youtubes ägare Google, att man kommer anställa 10 000 personer för att censurera den populära videosajten. Enligt Susan Wojcicki, vd för Youtube, ska de anställda arbeta med att ta bort material som inte stämmer överens med företagets “värdegrund”, och att det kan vara saker som ”kränkande videoklipp”, ”falsk information” ”hat” och material som kan vara skadligt för barn. Man ska även förbättra sina datoralgoritmer för att effektivisera den automatiska censuren.

Dessa förändringar kommer efter att media hetsat mot Google för att man inte ha tagit bort “olämpligt material”. Man har även förlorat mycket av sina annonsintäkter sedan flera företag vägrat annonsera på Youtube med hänvisning till “extremism” och “hat”.

Wojcicki, som har rysk-judiskt påbrå, skryter också i ett blogginlägg med att man med hjälp av datoralgoritmer nu lyckas censurera 98 procent av uppladdade videoklipp med “våldsamt och extremistiskt material”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!