IT/Övervakning

GAB hackat av vänsterextremister

Den yttrandefrihetsvänliga Twitter-konkurrenten Gab har hackats av vänsterextremister. Hackarna hävdar själva att de kommit över nästan all data på sajten och att de tänker dela med sig ”selektivt” av informationen till journalister och forskare.

Hackergruppen kallar sig själva för DdoSecrets och enligt vänstertidningen Wired ska man nu sitta på 70 gigabyte data från Gab innehållandes mer än 40 miljoner inlägg och meddelanden.
Enligt Emma Best från DdoSecrets vill hackarna ”avslöja” plattformens högerorienterade användare som man beskriver som konspirationsteoretiker, vita nationalister och Trump-anhängare.

Det är en guldgruva för forskning för människor som undersöker miliser, nazister, högerextremister, Qanon och allt kring den sjätte januari”, skriver Best i ett meddelande till Wired.

DdoSecrets hävdar att man inte kommer att offentliggöra informationen till allmänheten utan istället ”selektivt” dela med sig av denna till forskare och journalister. Wired har tagit del av datan och bekräftar att den även inkluderar privata meddelanden och användarinställningar.

Noterbart är att lösenorden för Donald Trumps, kongresskvinnan Marjorie Taylor Greenes och radiovärden Alex Jones GAB-konton tycks finnas bland det hackade materialet.

GAB:s vd Andrew Torba bekräftar att sajten blivit utsatt för ett dataintrång och att man håller på att utreda attackens omfattning.

Torba menar också att vänsterliberala medier som Wired som tidigare rapporterat mycket kritiskt och negativt om GAB nu har direkt kontakt med hackarna och assisterar dem i deras försök att sänka den yttrandefrihetsvänliga Twitter-konkurrenten.

Emma Best från hackerkollektivet hävdar vidare att det stulna materialet ”bara” kommer att användas för att kartlägga dissidenter och oliktänkande – och att den som inte kritiserar makten eller postar något kontroversiellt kan vara lugn.

Journalister och forskare kommer inte att intressera sig för människor som bara postar om sina barns balettövningar och bilder på sina husdjur”, skriver hon.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!