IT/Övervakning

Fransk antipiratbyrå dyrt för skattebetalarna

Antipiratbyrån blev dyr för franska skattebetalare.

Den franska antipiratbyrån Hadopi har fått in närmare 900 000 kronor i böter, men påstår att deras syfte är att utbilda och inte dra in pengar. Samtidigt kostar myndigheten hundratals miljoner att driva, visar deras senaste rapport.

För tio år sedan valde Frankrike att tackla problemen med illegal fildelning genom att påbörja ett stort projekt. Därför formades myndighetsbyrån Hadopi (High Authority for the Distribution and Protection of Intellectual Property on the Internet) för att kunna lösa problemen.
De publicerar ofta detaljerade rapporter om hur det går i arbetet mot nätpiraterna. Och nu visar det sig att under det här decenniet har Hadopi skickat ut 12,7 miljoner varningar till nätpirater men bara dragit in 890 000 kronor i böter.

Under den här perioden har också Hadopi kostat franska skattebetalare 82 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 844 miljoner kronor.

Systemet som Hadopi använder består av flera steg där de skickar ut varningar till misstänkta nätpirater som slutligen kan leda till böter.

Enligt Hadopi är inte deras syfte att ta skattepengar utan att utbilda allmänheten om illegal fildelning och få dem att låta bli detta.

 

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!