FRA spionerar på Rysslands industrisektor

FRA:s industrispionage

publicerad 8 december 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Försvarets Radioanstalt, FRA, spionerar på Rysslands energi- och oljesektor för USA:s räkning, enligt topphemliga dokument som visselblåsaren Edward Snowden försett SVT med.

Nyligen framkom det att Sverige via FRA spionerade på Ryssland åt USA. Att FRA skulle bedriva industrispionage mot civila mål i Ryssland avslöjas nu och ger FRA-kritikerna vatten på sin kvarn.

Enligt dokument upprättade inför ett möte i april i år mellan den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och svenska FRA blir det tydligt att Sverige bedriver industrispionage mot Ryssland. Det statliga ryska oljebolaget Gazprom är ett av de utvalda målen.

”Tacka Sverige för dess fortsatta arbete med det ryska målet och understryka den centrala roll som FRA spelar som en ledande partner i arbetet med det ryska målet, inklusive det ryska ledarskapet, energi,[MASKAT].” ”FRA:s [MASKAT] tillgång har resulterad i unik signalunderrättelse inom samtliga dessa områden”, skriver NSA i dokumentet, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Även länder i Baltikum är utsatta för spionage från FRA. Den lettiske försvarsministern Artis Pabriks vill tona ner kritiken mot övervakningen, så länge den inte drabbar honom personligen.

– Jag skulle bli upprörd om det handlade om att man spionerade på till exempel mig, men att man spionerar på lettisk mark, på till exempel ryska intressen, det förvånar mig inte, säger Pabriks till SVT.

Men FRA slår ifrån sig av kritiken. Enligt FRA:s talesperson Fredrik Wallin är det inga konstigheter att FRA intresserar sig för privata företag i Ryssland.

– FRA spionerar inte, vi bedriver underrättelseverksamhet enligt inriktning från våra svenska uppdragsgivare, säger Wallin till SVT.

Snowdendokumenten pekar även på att Sverige är en del i underrättelseavtalet UKUSA, som skrevs mellan Storbritannien, USA och en rad andra partnerländer. Sedan 2011 har NSA haft tillgång till FRA:s kabelmaterial på ”ett helt nytt sätt”.

 

 

Läs även:
FRA utfrågas om NSA:s övervakning
”FRA bryter mot lagen”
FRA hjälper USA att spionera
Kalifornien-företag bakom avlyssning av undervattenskablar
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!