Forskare spelar spel med hjälp av huvudstyrning

publicerad 21 september 2023
- av Redaktionen
"Perri" spelade Valorant och styrde spelet genom huvudstyrning samtidigt som hon avfyrade vapen med hjälp av "tankekraft".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nu har en psykologiforskare med Twitch-namnet “Perrikaryal” tagit konceptet med huvudstyrning ett steg längre genom att spela och strömma olika tv- och dataspel med hjälp av enbart sina huvud- och ögonrörelser i kombination med så kallad elektroencefalografi (EEG) på hjässan.

“Perri”, som hon även kallas, har testat detta experiment i olika spel såsom Halo, Elden Ring, Trackmania och Valorant (som bilden visar). Hon har också experimenterat med och testat sång samt tankestyrning. Hon styr sin rörelse i spelet genom huvud- och ögonrörelser medan hon avfyrar vapen och motsvarande i spelen genom elektroder som placeras på huvudet, skriver Sweclockers.

– Det slutgiltiga målet är att göra handfri styrning komplett (alla knappar och spakar) och enklare än en vanlig handkontroll, så att vem som helst kan använda det för en jämförbar spelupplevelse, säger hon.

Endast en liten andel av befolkningen är så pass rörelsehindrad att man inte alls kan använda sina händer och skulle ha ha nytta av att spela spel endast med huvudrörelser.

Om tekniker för ögonspårning och tankeavläsning blir tillräckligt avancerade skulle det potentiellt kunna ge spelare ett övertag mot de som använder mer traditionella pek- och inmatningsdon och kunna ge ergonomisk avlastning för axlar och handleder. Det är samtidigt tekniker som kan innebära baksidor i form av andra utmattningssymtom eller biverkningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!