Förbjudet att fota från drönare i Sverige

publicerad 25 oktober 2016

Högsta förvaltningsdomstolens senaste dom innebär att det nu är fotoförbud för drönare. Nu rasar drönarbranschen mot beslutet, som kan innebära att tusentals svenskar förlorar jobben.

I Sverige är det idag tillåtet att med fotografering på allmän plats. Men enligt en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen måste man i framtiden ansöka om tillstånd för att fota på allmän plats – om man fotar med en drönare.

”När det däremot gäller kameran på drönaren ska den fotografera från luften men hanteras från marken. Domstolen ansåg därför att den inte manövreras på platsen. Domstolen fann vidare att kameran kan användas för personövervakning, även om det inte är syftet. Kameran är därför att betrakta som en övervakningskamera. Eftersom kameran dessutom kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde är den tillståndspliktig”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett pressmeddelande.

Domen kan komma att slå hårt mot drönarmarknaden och tusentals svenskar riskerar att bli av med sina jobb. Branschorganisationen UAS Sweden menar att man kommer försöka nå ut till makthavare för att påverka förvaltningsdomstolen att ändra sitt beslut.

Däremot kommer det inte vara förbjudet att fota med en kamera som sitter fast på en cykel eller en bil. Detta eftersom dessa kameror manövreras på marken och inte ses som övervakningskameror, vilket drönare är enligt förvaltningsdomstolen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!