FN-boss vill se ny global övervakningsmyndighet av AI

publicerad 15 juni 2023
- av Markus Andersson
Antonio Guterres är FN:s generalsekreterare sedan 2017.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På samma sätt som FN-organet IAEA övervakar världens kärnkraft vill FN:s generalsekreterare Antonio Guterres nu även att artificiell intelligens (AI) ska regleras under en global myndighet.

– Larmklockorna över den senaste formen av artificiell intelligens – generativ AI – är öronbedövande. Och de hörs tydligast från de utvecklare som utformat den. Vi måste ta dessa varningar på allvar, säger Guterres.

FN-toppen har tidigare tillkännagivit planer om att innan årets slut inleda arbetet med ett rådgivande AI-organ på hög nivå som regelbundet ska granska styrformerna för AI och ge rekommendationer om hur de kan anpassas till mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

Nu går han dock ännu längre och deklarerar att han stödjer förslaget om en global övervakningsmyndighet – men tillägger att bara FN:s medlemsländer har mandat att skapa en sådan.

– Jag skulle vara positiv till tanken att vi kunde ha en byrå för artificiell intelligens … inspirerad av vad det internationella atomenergiorganet är idag.

Sedan tidigare har även bland andra skaparna av Open AI-projektet ChatGPT förespråkat ett IAEA-liknande organ som skulle kunna införa restriktioner, kontrollera efterlevnaden av säkerhetsstandarder och på andra sätt reglera utvecklingen och användandet av AI.

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak är inne på samma spår och har låtit meddela att han vill att Storbritannien ska ta täten när det kommer till global AI-reglering.

Guterres stödjer idén om ett AI-toppmöte i Storbritannien, men menar att detta bör föregås av ”seriöst arbete”. Under de kommande dagarna förväntas han också utse en vetenskaplig rådgivande kommitté som består av AI-experter och FN-kopplade forskare.

Det kan också noteras att EU-parlamentet under onsdagen röstade ja till kommissionens förslag om flera regleringar kopplade till artificiell intelligens. Detta innebär enligt TT att EU är “ett steg närmare världens första lagstiftning om AI”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!